Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Magyarország földrajzi középpontja TT

<p>Magyarország földrajzi középpontja koordinátáinak megállapítását és kitűzését követően a természetvédelmi hatóság az azt körülvevő területet védetté nyilvánította.</p>

Védettségét a Magyarország földrajzi középpontja természetvédelmi terület védettségének fenntartásáról szóló 60/2007. (X. 18.) KvVM rendelet tartja fenn. Természetvédelmi kezelési tervét a Magyarország földrajzi középpontja természetvédelmi terület védettségének fenntartásáról szóló 60/2007. (X. 18.) KvVM rendelet módosításáról szóló 33/2016. (V. 2.) FM rendelet hirdette ki.

  • A létesítésről szóló határozat száma és kelte: 13/ 1978. OKTH sz. határozat.
  • Törzskönyvi száma: 167/TT/78
  • Kiterjedése: 4,6 ha
  • Az érintett községhatár: Pusztavacs

A védett természeti értékek főbb jellemzése

Magyarország földrajzi középpontja koordinátáinak megállapítását és kitűzését követően a természetvédelmi hatóság az azt körülvevő területet védetté nyilvánította. A védett terület rendeltetése, hogy:

  • maradandóan jelölje meg Magyarország földrajzi középpontját,
  • biztosítsa Magyarország földrajzi középpontjának közvetlen környezetében a táj képének megőrzését,
  • biztosítsa az ország középpontjában felállított, a tér- és időbeli tájékozódást segítő jeltorony természeti környezetét.

Az északi szélesség 47 fok 11 perc és a keleti hosszúság 19 fok 30 perc metszéspontjában épült tornyot Kerényi József tervezte, a napóra Gáti Gábor szobrász munkája. A jeltorony egy 11 méter magas, nyolcszögű gúla vasbeton vázon vörösfenyő deszkafedéssel. Tetején aranyszínű félgömb álló toronycsúcs jelöli a pontot.

Magyarország jellemző pontjai között az ország közepét a Magyar Természetbarát Szövetség is megjelölte faragott tölgyfa oszlopon álló bronz jelvénnyel. A jelvény kör alakú, zöld mezőben fehér színű Magyarországon piros pont jelzi a nevezetes helyet. A rajz háttere aranyszínű szélrózsa.

Főbb veszélyeztető tényezők, speciális védelmi feladatok

A jeltornyot 1978. december 23-án avatták fel. 1985-ig évente itt a Képes Újság hetilap nagy béketalálkozókat rendezett, amelyeken a résztvevők száma minden hazai rendezvényt felülmúlt, több százezret tett ki az ország minden részéből ideigyekvők száma. A mindenféle infrastruktúra nélküli területen táborozók, éjszakázók évente mértéktelen károkat, pusztítást okoztak. Az 1984-es botrány után az ott tervezett népünnepélyeket nem tartják meg. Jelenleg a területet különösebb veszély nem fenyegeti, de a valamennyi őrizetlenül lévő értéket tönkretevő vandalizmus károkat okoz.

A torony 2022-ben felújításra került, ünnepélyes keretek között adták át március 11-én. 

Részletek:

  • Kapcsolattartó: Ócsai Péter
  • E-mail: ocsaip@dinpi.hu
  • Telefon: +36 30 440 2781

Kapcsolódó hírek

Megújult az Ország Közepe

Pusztavacs község Önkormányzata, a Felső- Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével megújult Magyarország földrajzi középpontjában az Ország Közepe Emlékmű.

Tovább