Ugrás a fő tartalomra

Magyarország földrajzi középpontja TT

Magyarország földrajzi középpontja (Fotó: Bérces Sándor)

Magyarország földrajzi középpontja koordinátáinak megállapítását és kitűzését követően a természetvédelmi hatóság az azt körülvevő területet védetté nyilvánította.

  • A létesítésről szóló határozat száma és kelte: 13/ 1978. OKTH sz. határozat.
  • Törzskönyvi száma: 167/TT/78
  • Kiterjedése: 4,6 ha
  • Az érintett községhatár: Pusztavacs
A védett természeti értékek főbb jellemzése

Magyarország földrajzi középpontja koordinátáinak megállapítását és kitűzését követően a természetvédelmi hatóság az azt körülvevő területet védetté nyilvánította. A védett terület rendeltetése, hogy:
  • maradandóan jelölje meg Magyarország földrajzi középpontját,
  • biztosítsa Magyarország földrajzi középpontjának közvetlen környezetében a táj képének megőrzését,
  • biztosítsa az ország középpontjában felállított, a tér- és időbeli tájékozódást segítő jeltorony természeti környezetét.
Az északi szélesség 47 fok 11 perc és a keleti hosszúság 19 fok 30 perc metszéspontjában épült tornyot Kerényi József tervezte, a napóra Gáti Gábor szobrász munkája. A jeltorony egy 11 méter magas, nyolcszögű gúla vasbeton vázon vörösfenyő deszkafedéssel. Tetején aranyszínű félgömb álló toronycsúcs jelöli a pontot.

Magyarország jellemző pontjai között az ország közepét a Magyar Természetbarát Szövetség is megjelölte faragott tölgyfa oszlopon álló bronz jelvénnyel. A jelvény kör alakú, zöld mezőben fehér színű Magyarországon piros pont jelzi a nevezetes helyet. A rajz háttere aranyszínű szélrózsa.

Főbb veszélyeztető tényezők, speciális védelmi feladatok

A jeltornyot 1978. december 23-án avatták fel. 1985-ig évente itt a Képes Újság hetilap nagy béketalálkozókat rendezett, amelyeken a résztvevők száma minden hazai rendezvényt felülmúlt, több százezret tett ki az ország minden részéből ideigyekvők száma. A mindenféle infrastruktúra nélküli területen táborozók, éjszakázók évente mértéktelen károkat, pusztítást okoztak. Az 1984-es botrány után az ott tervezett népünnepélyeket nem tartják meg. Jelenleg a területet különösebb veszély nem fenyegeti, de a valamennyi őrizetlenül lévő értéket tönkretevő vandalizmus károkat okoz.

Kapcsolattartó:

Nagy István

E-mail:

nagyi@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 663 4616

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.