Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Megújult az Ország Közepe

Megjelenés: 2022.03.11

<p style="text-align: left;" align="center"><span style="color: #34495e;"><strong>Pusztavacs község Önkormányzata, a Felső- Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével</strong> <strong>megújult Magyarország földrajzi középpontjában az Ország Közepe Emlékmű.</strong></span></p>

Pusztavacs, a mintegy 1400 lelket számláló község Pest megye déli részén, a Kiskunsági homokhátságban található. 1968-ban, a korabeli térképészeti módszerekkel itt, az északi szélesség 47°10'51", keleti hosszúság 19°30'11" pontban azonosították be Magyarország földrajzi középpontját. A jeltornyot 1978-ban emelték, amely 2001-ben sajnos leégett, helyreállítását 2004-ben a Nemzeti Park Igazgatóság végezte el - teljes felújítására pedig ez év elején került sor.

Pusztavacs Község Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2020. december 4-én együttműködési megállapodást írt alá a Pusztavacs 029/2 hrsz-ú ingatlanon található Ország Közepe Jeltorony felújítása, valamint az „Ürgepark” tematikus szabadtéri bemutatóhely kialakítása céljából.

Pusztavacs Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból „Helyi turisztikai kínálat bővítése” című VP6-19.2.1.-33-6-20 kódszámú felhívásra. A pályázat a 2021. augusztus 26.-án kelt Támogatói okirat szerint bruttó 25 millió Ft támogatásban részesült.

 A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság mintegy 8 millió Ft értékű saját faanyaggal járult hozzá a torony újjáépítéséhez, ezen kívül további, mintegy 3,4 millió Ft értékben készített és épített be eszközöket az „Ürge-parkba”:

  • „ürge-lyuk” mászó alagút
  • 2  ürge mászóka
  • ürge-puzzle játék
  • „ürge-leselkedő” megfigyelő pont
  • szelfi pont
  • kétoldalas információs táblák tartalommal együtt (4 db)
  • pad-asztal garnitúrák (4 db)
  • szalonnasütő hely, rönk ülőkékkel
  • a kút környezetének leburkolása madáritató kialakításával
  • odútelep kialakítása 20 db odú kihelyezésével
  • 12 fa ültetése (tölgy, mezei juhar és kőris)

 

A pusztavacsi Magyarország földrajzi középpontja Természetvédelmi Terület amellett, hogy óvja az ország középpontjában felállított jeltorony természeti környezetét, jelentős ürgeállománynak is otthont ad. Az ürge Magyarországon fokozottan védett állat, mely a rövid füvű gyepterületek érzékeny emlősfaja. Az itteni állomány az emberi jelenléthez alkalmazkodott, a faj bemutatására a terület ezért kifejezetten alkalmas. Az ikonikus torony felújítása mellett ezért tematikus ürgeparkot is létrehoztunk, mely több korosztály számára is alkalmas az érdekes életmódú kisemlős bemutatására.

A közönséges ürge (Spermophilus citellus) fokozottan védett állat, eszmei értéke 250.000.-Ft.

A Természetvédelmi Terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegységéhez tartozik.

Kapcsolódó helyek

Magyarország földrajzi középpontja TT

Magyarország földrajzi középpontja koordinátáinak megállapítását és kitűzését követően a természetvédelmi hatóság az azt körülvevő területet védetté nyilvánította.

Tovább