Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Születésnapot ültünk: 25 éves a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

Megjelenés: 2023.09.19

<p><span style="color: #ba372a;"><strong>25 éve, 1998-ban alakult meg a Pest Vármegye keleti részének legértékesebb élőhelyeit és az ezekhez kötődő nagyszámú védett növény- és állatfaj állományait megóvni hivatott, mintegy 5 ezer hektár kiterjedésű Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. </strong></span></p>

A védett természeti terület nem alkot egységes tömböt, tizenkét részegységből áll, középvonalában a térség legfontosabb vízfolyásai – az Alsó- és Felső-Tápió, illetve a Hajta-patak – haladnak. A térség igazi különlegességét az adja, hogy itt találkozik hazánk három nagy tájegysége. Ennek köszönhetően domborzata, talajai, illetve élővilága is átmenet képez a Tiszántúl, a Duna-Tisza-köze és az Északi-középhegység között. Nagy kiterjedésű, nádas mocsarak, végeláthatatlan szikes puszták, virágpompás láp- és mocsárrétek, fajgazdag löszgyepek jellemzik. 

A Tájvédelmi Körzet születésnapját igazgatóságunk Tápióbicskén ünnepelte meg a kormányzat, a Tápió-vidék települési önkormányzatainak, a Tápió Naturpark és több helyi társadalmi szervezet képviselőinek, valamint számos további fontos partner jelenlétében. Az ünnepségen köszöntőt mondott dr Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára, Czerván György országgyűlési képviselő és Herczegh Róbert Tápióbicske polgármestere. A megalapítás körülményeit és az azóta eltelt negyed évszázad eredményeit Füri András igazgató idézte fel, a Tájvédelmi Körzet értékeit, az igazgatóság természetvédelmi munkájának helyszíneit, legfontosabb beavatkozásait és eredményeit és jövőre vonatkozó elképzeléseit Vidra Tamás tájegységvezető mutatta be. 

A rendezvény egyben a homoki élőhelyek ökológiai állapotának javítását céljául kitűző, a Tájvédelmi Körzet területét is érintő Pannon homoki élőhelyek fejlesztése (VEKOP-4.2.1-15-2016-00005) pályázati projekt záróeseménye is volt. A projekt célterületéhez tartozó gyepeken selyemkóró, mirigyes bálványfa, nyugati ostorfa és fehérakác állományokat irtottunk és több mint 150 m3 hulladékot távolítottunk el. Szigetmonostor és Szentmártonkáta határában mintegy 15 hektáron fafajcserés erdőszerkezet átalakítást végeztünk az idegenhonos faállományok eltávolításával és őshonos erdők telepítésével, Tóalmás külterületén pedig a települési önkormányzat bevonásával tanösvény kialakítását kezdeményeztük. A megválaszolni kívánt természetvédelmi kihívásokat, az elvégzett feladatokat és elért eredményeket Baranyai Zsolt, az igazgatóság Természetmegőrzési Osztályának vezetője mutatta be.

Az esemény legünnepélyesebb részét jelentette az emlékplakettek átadása. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság részéről Füri András igazgatója és Vidra Tamás, a Dél-Kelet Pest Megyei Tájegységének vezetője a Tájvédelmi Körzetért végzett munkájuk elismeréseként emlékplakett adott át 

  • Baktay Borbála, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegörző Központ főigazgatója,
  • Dorner Gábor, Nagykáta polgármestere,
  • dr. Boér Imre Hunor, Szentmártonkáta polgármestere,
  • Fogarassy Erzsébet, a Pest Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztályának osztályvezetője, 
  • Gál Csaba, Tápiószecső polgármestere,
  • Györe László, Tápiószentmárton polgármestere,
  • Herczegh Róbert, Tápióbicske polgármestere,
  • Horváth László, Farmos polgármestere,
  • Huszarek Viktória, a Blaskovich Múzeum iga,zgatója,
  • Kasza Tamás, a Farmosi Önkéntes Tűzoltóegyesület elnöke,
  • Kindla Norbert, a NEFAG Zrt. Monori Erdészetének igazgatója,
  • Kovács Magdolna, Tóalmás polgármester,
  • Lehota Vilmos, Gomba polgármestere,
  • Maczó Sándor gazdálkodó,
  • Samu János a választókörzet korábbi parlamenti képviselője,
  • Terék Mihály elnök és neje, Gócsáné dr. Móró Csilla, Blaskovich Múzeum Baráti Köre
  • Toldi Tibor, Tápióság polgármestere,
  • Tóth István, a Nagykáta Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka,
  • Urbán Sándor, a Jászkun Természetvédelmi Szervezet elnöke,
  • Varró István, Tápiógyörgye polgármestere,
  • Wenhardt Lászlóné, a Tápió Közalapítvány elnöke

részére.

Ezúton is köszönjük áldozatos és segítőkész munkájukat, közreműködésüket!

 

Kapcsolódó helyek

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább

VEKOP- 4.2.1-15-2016-00005 Pannon homoki élőhelyek fejlesztése

Időszak: 2016.05.02 - 2023.12.29

Megvalósult

A projekt elsődleges célja a mára erősen megfogyatkozott Pannon homoki gyepek és Euro-szibériai erdőssztyepptölgyesek állapotának javítása és kiterjedésének növelése.

Tovább