ERFA png

VEKOP- 4.2.1-15-2016-00005 Pannon homoki élőhelyek fejlesztése

Széchényi 2020 erfa
Időszak: 2016.05.02 - 2023.12.29
Téma: Özönnövények visszaszorítása, Élőhelyek helyreállítása, Fajvédelem
Forrás: VEKOP

A projekt elsődleges célja a mára erősen megfogyatkozott Pannon homoki gyepek és Euro-szibériai erdőssztyepptölgyesek állapotának javítása és kiterjedésének növelése.

Kedvezményezett neve: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A támogatási összege: 235 millió Ft

Összköltség: 235 millió Ft

Záró elszámolás benyújtásának határideje: 2021.01.29.

A projekt támogatási intenzitása : 100 %

A pályázat során a Duna-Ipoly Nemzeti park Pest vámegye több Natura 2000 természetvédelmi oltalom alatt álló területén tervezi a gyep- és erdőterületek helyreállítását, özönnövény mentesítését.

A projekt által érintett kiemelt és közösségi jelentőségű élőhelyek Szigetmonostor, Szigetszentmiklós, Csévharaszt, Nagykőrös, Nagykáta, Szentmártonkáta és Tóalmás települések külterületein találhatóak. A negatív folyamatok megszüntetése nélkül a terület természetessége leromlana, diverzitása csökkenne, az élőhelyekhez kapcsolódó védett, fokozottan védett, illetve Natura 2000 jelölő fajok állományai is lecsökkennének.

A projekt kiemelt célja az agresszívan terjedő inváziós növényfajok (fehérakác, kései meggy, bálványfa, selyemkóró) visszaszorítása, majd ezt követően a kezelt területeken honos fafajok csemetéinek ültetése. A területek természetességi állapotának növelése érdekében a jellemző illegális hulladék lerakók felszámolásra kerülnek. Ennek érdekében a védett területekre vezető gépjárművel megközelíthető utakat sorompóval lezárjuk. A nagykőrösi területen vadkizáró kerítés építése szükséges a jelentős vadlétszám miatt, így az újulat és a telepített facsemeték nagyobb biztonsággal fejlődhetnek.

 

A Magyar Mezőgazdaság cikke a projektről >>LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Szerződések:

Vörös József megbízási szerződés >>
módosítások: 12345

Új tanösvényt avattunk Tóalmáson

A múlt héten megrendezett átadó ünnepségen hivatalosan is birtokba vehették a tóalmásiak a falu határában, a Legelő-dűlőn létesített Futrinka tanösvényt. 

Tovább

Születésnapot ültünk: 25 éves a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

25 éve, 1998-ban alakult meg a Pest Vármegye keleti részének legértékesebb élőhelyeit és az ezekhez kötődő nagyszámú védett növény- és állatfaj állományait megóvni hivatott, mintegy 5 ezer hektár kiterjedésű Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. 

Tovább

Őshonos gyepi élőhelyek védelme Pest-megyében

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területe alá eső gyep- és erdőterületek természetességének helyreállítására pályázatot nyújtott be és nyert el a VEKOP-4.2.1-15 kódszámú „Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése” című felhívásra.

Tovább

Önkéntes nap Szigetmonostoron

Október 14-én az Újbudai József Attila Gimnázium tanulói jöttek hozzánk önkéntes munkára. A Szentendrei-szigeten, Szigetmonostortól délre található a Szigeti homokok Natura 2000 területhez tartozó Felső-hegyköz területén zajlott a természetvédelmi munka.

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább

Csévharaszti-borókás TT

A Duna-Tisza köze egyik legváltozatosabb természeti tája a Csévharaszt térségben elterülő homoki erdőssztyepp terület.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.