Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

ÖNKÉNTESSÉG a szárazgyepek védelmében

Megjelenés: 2018.02.15

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság önkéntes akciót szervezett a Zöldövezet Társulás Egyesület közreműködésével a szárazgyepek védelme érdekében megvalósított LIFE+ pályázatának keretében, és egyúttal újabb eseményt hirdet!

Február 10-én, immár sokadik alkalommal, de nem utoljára segítettek a természeti értékekért tevékenyen tenni vágyó "természetmentők". Ezúttal Domonyvölgy határában elterülő Bárányjárás nevű fokozottan védett területrészen, az évtizedekkel ezelőtt felhagyott legeltetés után beinduló cserjésedési folyamatokat kívánja igazgatóságunk megállítani, késleltetni. Az önkéntes akció során a maroknyi csapattal a már kivágott cserjék deponálását végeztük a későbbi aprítékolás előkészítéseként. Cserjék önkéntesekkel történő mozgatására az értékes gyeptársulások megóvása végett van szükség.

További információ a pályázatról:
Szárazgyepek megőrzése Közép-Magyarországon >>

És ahogy írtuk, nem utoljára! Így ha valaki lemaradt, akkor sem maradt ki semmiből. Február 25-én, vasárnap újra az önkéntes "természetmentőké" a főszerep. A feladat hasonló, a domboldalban sok cserje várja még, hogy lehúzzuk őket. Budapestről buszt indítunk, de akár a helyszínen is lehet csatlakozni. Az akció során a tövises cserjék miatt ne csak az időjárásra gondoljunk, amikor öltözéket választunk! Munkáskesztyűt, védőszemüveget és a jó kedélyű munkavégzéshez alapanyagot biztosítunk.

Találkozás:
8:10, Örs vezér terén a metrókijáratnál – innen megyünk külön busszal a helyszínre, vagy a helyszínen is lehet csatlakozni (ez esetben a Lázár Lovas Park főbejárata előtt van a találkozó 9 órakor).
Jelentkezés a külön buszra: schneider.zoltan@zoldovezet.info

Bővebben >>

Németh András
természetvédelmi őrkerület-vezető


Kapcsolódó helyek

Natura 2000 hálózat

Az Európai Uniós természetvédelem legfontosabb eszközei a madárvédelmi (79/409/EEC) és az élőhelyvédelmi (92/43/EEC) irányelv. A két jogszabály rendelkezései szerint kijelölt természetvédelmi területek közös európai rendszere a Natura 2000 hálózat. A Natura 2000 hálózat célja a közösségi szinten jelentős, veszélyeztetett növény- és állatfajok és élőhelytípusok védelme, és ezen keresztül a biológiai sokféleség megőrzése és hosszú távú fennmaradásának biztosítása.

Tovább

Szárazgyepek megőrzése / Conservation of dry grasslands

Időszak: 2013.09.01 - 2020.08.31

Megvalósult

A pályázat célja a DINPI igazgatási területén található természetközeli szárazgyepek megőrzése, állapotának javítása. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén összesen kilenc helyszínen hajtunk végre élőhely-rekonstrukciós beavatkozásokat veszélyeztetett helyzetű gyepterületeken. A legfőbb problémák, melyek megoldását várjuk a pályázati tevékenységek végrehajtásától:

Tovább