Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Megújult a Strázsa-hegyi tanösvény

Megjelenés: 2022.06.03

<p><span style="color: #34495e;"><strong>Esztergom-Kertvárosban, a Kis-Strázsa-hegyen vezető tanösvényünk népszerű kirándulóhely, melyet a környékbeliek is szívesen látogatnak. 2002 óta szabadon látogatható tanösvény vezet körbe a hegyen, melynek kiinduló és végpontja a Kökörcsin ház. Az 1,2 km-es körtúra a Strázsa-hegy északi oldalán visz föl a toronyhoz és a déli oldalán hoz le. A tetején magasodó kilátó toronyból körpanoráma nyílik, ahonnan tiszta időben még a Tátra csúcsai is láthatóak.</strong></span></p>

A megújult, szélesebb lépcsők mellett helyenként korlátokat is kihelyeztünk, melyek elsősorban a kijelölt útvonal betartását és az élőhely védelmét szolgálják. Szemeteseket szándékosan nem helyeztünk el, ezzel is a felelős viselkedésre szeretnénk ösztönözni a kirándulókat.

A tanösvény természeti értékeit az ismertető táblák és az ingyenes Duna-Ipoly mobilapplikáció segítségével önállóan is felfedezhetik a látogatók, a természeti értékek komolyabb ismeretéhez pedig szakvezetésés túrák alkalmával juthatnak az érdeklődők

A kilátó is csak szakvezetett túrák alkalmával látogatható. Bejelentkezés: kokorcsinhaz@dinpi.hu

A tanösvény felújítását önkéntesek segítségével is végeztük: a bontási munkákért ezúton is köszönjük az Új Akropolisz Egyesület segítségét!

Az építési munkákat európai uniós forrásból biztosítottuk: a 30 éves LIFE program két projektje is érinti a területet: LIFE4OakForests (LIFE16-NAT/IT/000245) és LIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)

             

 

A helyszínen folyó természetvédelmi munka

Mozaikszerűen találunk itt erdőt, gyepterületet, cserjés, ligetes területet, szárazabb dombokat, vizes élőhelyeket, vagy akár nyílt vízfelületet is.

A katonai múlt okozta tájsebek és szennyeződések eltávolítása mellett természetvédelmi kezeléseket is végzünk: az idegenhonos növények (mirigyes bálványfa, nyugati ostorfa, fehér akác) visszaszorítása mellett őshonos fajokat ültetünk (tölgyek, nyarak, vadgyümölcsök).

A tájban mintegy 400 cikta és cigája juh legel, melyek rágásukkal és taposásukkal segítik a természetes gyepek fenntartását. A legelő állatok szervezetére pedig a gyepek vannak jótékony hatással a gyógynövények elfogyasztásán keresztül. Az ilyen változatos táj sokféle élőhelyet biztosít, ezért sokféle állat és növényfaj érzi jól magát itt.

A területről egy KISFILM is készült, mely bemutatja az egykori katonai terület örökségét, problémáit és kármentesítését. A kisfilm az Esztergom Strázsa-hegyi felhagyott szovjet gyakorló- és lőtér területének környezeti kármentesítése c. KEHOP-3.3. 0-15-2016-00002 pályázat keretében készült el.

Kapcsolódó helyek

Kökörcsin Ház Erdei Iskola

A Kökörcsin Ház a Duna-Ipoly Nemzeti Park helyi környezeti nevelési és ökoturisztikai központja. Változatos tematikájú szakvezetéses túrákat, iskolai csoportok, egyesületek és egyéb csoportok számára pedig egyéb megrendelhető foglalkozásokat is kínálunk a természetvédelmi oltalom alatt álló egykori katonai gyakorlótéren és tágabb környezetében.

Tovább

Strázsa-hegyi tanösvény

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit.

Tovább

A Natura 2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelését célzó természetvédelmi eszközök

Időszak: 2017.07.01 - 2026.12.31

Folyamatban

A projekt célja: NATURA 2000 tölgyerdők természetvédelmi kezelése, szerkezeti és összetételi diverzitásának növelése; mert a változatosság gyönyörködtet!

Tovább

A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával

Időszak: 2019.01.01 - 2026.12.31

Folyamatban

PROJEKT AZONOSÍTÓ: LIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)

A LIFE IP GRASSLAND-HU projekt célja a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszú távú megőrzése.


GRASSLAND.HU

Tovább