Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Megújul a Strázsa-hegyi tanösvény!

Megjelenés: 2021.09.17

<p><span style="color: #34495e;"><strong>A tanösvény fejlesztése során nemcsak a szakmai tartalom és bemutatás frissül, de a használaton kívüli talajeróziót gyorsító utakat lezárjuk, valamint a hegytetőn pihenőpontot alakítunk ki.</strong></span></p>

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megújítja a Strázsa-hegyi tanösvényét a LIFE IP GRASSLAND-HU (http://www.grasslandlifeip.hu/fooldal) és a LIFE4OaksForests (http://hu.life4oakforests.eu/) projektek keretén belül.

Az gyepeket és erdőket érintő két projekt tevékenység éppen úgy kiegészíti egymást, ahogy maguk a kezelt és bemutatandó élőhelyek; a pannon lejtősztyeppek, galagonyás-kökényesek és a regenerálódó pannon molyhos tölgyesek.

A tanösvény kialakításában nagy szerep jut a LIFE IP GRASSLAND-HU projekt önkénteseinek, az Új Akropolisz Nemzetközi Közhasznú Egyesületnek, akik a szeptember 11-12-ei hétvégén megkezdték a tanösvény kitakarítását, ezzel is segítve annak fejlesztését.

A LIFE IP GRASSLAND-HU projekt keretén belül ez volt az első önkéntes nap, melyet számos fog még követni a projektterületen szükséges kisebb helyi munkák elvégzésére.

Ezúton is köszönjük önkénteseinknek a kiváló munkát és remek hangulatot!

A tanösvény felújításának idejére a tanösvényt a Nemzeti Park Igazgatóság ideiglenes lezárta. A munkálatok az őszi  hétvégéken folytatódnak. A lakosság és kirándulók megértését és türelmét kérjük, amíg a felújítás tart!

További tájékoztatást találnak honlapunkon vagy Facebook oldalunkon tudnak érdeklődni a tanösvény látogathatóságáról!

Honlapunkon többet megtudhat a projektjeinkről:

A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával >>

A Natura 2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelését célzó természetvédelmi eszközök >>

Kapcsolódó helyek

Kökörcsin Ház Erdei Iskola

A Kökörcsin Ház a Duna-Ipoly Nemzeti Park helyi környezeti nevelési és ökoturisztikai központja. Változatos tematikájú szakvezetéses túrákat, iskolai csoportok, egyesületek és egyéb csoportok számára pedig egyéb megrendelhető foglalkozásokat is kínálunk a természetvédelmi oltalom alatt álló egykori katonai gyakorlótéren és tágabb környezetében.

Tovább

Strázsa-hegyi tanösvény

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit.

Tovább

Pannon gyepek élőhelykezelése Magyarországon

Időszak: 2006.01.01 - 2010.07.01

Megvalósult

Pannon gyepek élőhelykezelése.

Tovább

A Natura 2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelését célzó természetvédelmi eszközök

Időszak: 2017.07.01 - 2026.12.31

Folyamatban

A projekt célja: NATURA 2000 tölgyerdők természetvédelmi kezelése, szerkezeti és összetételi diverzitásának növelése; mert a változatosság gyönyörködtet!

Tovább