Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Selyem-réti tanösvény

<p>Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Selyem-réti tanösvény, amely a védett természeti terület erdei élővilágába enged betekintést. A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással.</p>

A vizes élőhely gazdag növény- és állatvilága tárul itt a látogató elé. A Nagy-erdő fái és holt fái példát mutatnak arra, hogy sok növény- és állatfaj számára az elkorhadt fatörzsek, gallyak életteret biztosítanak. Utunk során olyan, a láperdőkre jellemző fajokat láthatunk, mint a nyári tőzike vagy a mocsári teknős. Az is kiderül, hogy honnan kapták nevüket a "lábasfák".

A pandémiás helyzet következtében ez a tanösvény kiemelten kedvelt úticéllá vált.
Kérjük látogatóinkat az alábbi szabályok betartására annak érdekében, hogy a természet csodáit még sokan élvezhessék. 
Vendégek vagyunk a természeti környezetben!

A tanösvény teljes hosszában fontos betartani néhány alapszabályt:

 • Növényeket (virágukat, levelüket, termésüket, gyökerüket) és állatokat tilos gyűjteni és hazavinni,
 • a kutyákat pórázon kell tartani a teljes területen,
 • a személyes szemetet illendő hazavinni,
 • az erdei bútorokat megrongálni tilos.
 • A tanösvényt lezáró sorompó elé tilos parkolni, mivel a mentők és tűzoltók behajtása a területre csak ezen a ponton lehetséges.
 • A kiemelt turisztikai érdeklődés miatt kollégáink rendszeresen jelen vannak a területen és igyekeznek felhívni a látogatók figyelmét a fenti szabályok betartására.
 • A tanösvény parkolója limitált létszámú személygépkocsit képes csak befogadni. Kérjük, ha nem találnak szabad parkolóhelyet a főút szélén ne parkoljanak mert az helyenként tilos, illetve balesetveszélyes! Bízunk belátásukban és türelmükben, hogy a megtelt parkoló miatt elmaradó kirándulásukat egy másik alkalommal újra megpróbálják.


A tanösvény hossza 1500 m, amely 2 óra alatt bejárható. 

A tanösvény elérhető a DUNA-IPOLY MOBILAPPLIKÁCIÓBAN is!

Részletek:

 • Cím: 2364 Ócsa
 • Megközelítés: Budapestről a népligeti buszpályaudvarról induló volánbusszal Ócsáig. A tanösvény a Tájháztól kb. 1,5 km-re a Bugyi felé vezető út bal oldalán indul. GPS: 47.268265, 19.23046
 • Kapcsolattartó: Berecz Tibor
 • E-mail: bereczt@dinpi.hu
 • Telefon: +36 70 504 2382 (munkaidőben)
 • Nyitva tartás: Szabadon látogatható, szakvezetés kérhető (max. létszám: 20 fő).

Kapcsolódó programok

Selyem-réti békák világa

A Selyem-réti tanösvény a kétéltűek és hüllők paradicsoma, tavaszi időszakban nem nehéz erdei és mocsári békákkal, gyíkokkal, siklókkal összefutni. 

Tovább

Odúlakók nyomában

Már nagyban tart a madarak fészkelési időszaka, az első fiókák pedig ki is keltek a tojásokból. A túra során a Selyem-réti tanösvény madárvilágával, és a madarak költésével ismerkedhetünk meg jobban.

Tovább

Szent Iván Éji túra – Az éjszakai erdő

Családi kalandozásra hívunk kicsiket és nagyokat a Selyem-réti tanösvényre, a nyári napforduló alkalmából! 

Tovább

Családi kalandok a Selyem-réti tanösvényen

A tavasz a természet leglátványosabb időszaka, nincs ez másképp a láperdőkben sem.

Tovább

Kapcsolódó hírek

Kifordítjuk az Ócsai Tájházat a Népviselet Napján!

Április 24-én, szombaton, immár hetedik alkalommal kerül sor az Egy nap népviseletben – Népviselet Napja eseményre. A helyi viseletet és a Kárpát-medence gazdag viselet kultúráját népszerűsítő jeles napra az Ócsai Tájház idén rendhagyó kiállítással készül.

Tovább

Megújult a Selyem-réti tanösvény

Az Ócsa mellett található tanösvényünkön most szebbnél szebb fák és cserjék virágoznak. Kirándulásra fel!

Tovább

Kapcsolódó helyek

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A település központja máig megtartotta eredeti szerkezetét, régi stílusú házait,  több száz éves Árpád-kori templomát és élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultúr-, és vallástörténeti valamint néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

Tovább

Kapcsolódó termékek

Fedezze fel az Ócsai Tájvédelmi Körzetet!

A kiadvány az Ócsai Tájvédelmi Körzet természeti és kulturális értékeit, program- és túraajánlatait mutatja be. 2005, 32 oldal, B5,

Tovább

Támogatójegy - Ócsai Tájház

A támogatójegy megváltásával segíti a kulturális és természeti örökségünk megőrzésérét folyó munkát.

Tovább