Selyem-réti tanösvény

Selyem-réti tanösvény – Aktív térképért gördítsen lejjebb!

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Selyem-réti tanösvény, amely a védett természeti terület erdei élővilágába enged betekintést. A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással.

A vizes élőhely gazdag növény- és állatvilága tárul itt a látogató elé. A Nagy-erdő fái és holt fái példát mutatnak arra, hogy sok növény- és állatfaj számára az elkorhadt fatörzsek, gallyak életteret biztosítanak. Utunk során olyan, a láperdőkre jellemző fajokat láthatunk, mint a nyári tőzike vagy a mocsári teknős. Az is kiderül, hogy honnan kapták nevüket a "lábasfák".

A pandémiás helyzet következtében ez a tanösvény kiemelten kedvelt úticéllá vált.
Kérjük látogatóinkat az alábbi szabályok betartására annak érdekében, hogy a természet csodáit még sokan élvezhessék. 
Vendégek vagyunk a természeti környezetben!

A tanösvény teljes hosszában fontos betartani néhány alapszabályt:

  • Növényeket (virágukat, levelüket, termésüket, gyökerüket) és állatokat tilos gyűjteni és hazavinni,
  • a kutyákat pórázon kell tartani a teljes területen,
  • a személyes szemetet illendő hazavinni,
  • az erdei bútorokat megrongálni tilos.
  • A tanösvényt lezáró sorompó elé tilos parkolni, mivel a mentők és tűzoltók behajtása a területre csak ezen a ponton lehetséges.
  • A kiemelt turisztikai érdeklődés miatt kollégáink rendszeresen jelen vannak a területen és igyekeznek felhívni a látogatók figyelmét a fenti szabályok betartására.
  • A tanösvény parkolója limitált létszámú személygépkocsit képes csak befogadni. Kérjük, ha nem találnak szabad parkolóhelyet a főút szélén ne parkoljanak mert az helyenként tilos, illetve balesetveszélyes! Bízunk belátásukban és türelmükben, hogy a megtelt parkoló miatt elmaradó kirándulásukat egy másik alkalommal újra megpróbálják.


A tanösvény hossza 1500 m, amely 2 óra alatt bejárható. 

A tanösvény elérhető a DUNA-IPOLY MOBILAPPLIKÁCIÓBAN is!

Cím:

2364 Ócsa

Megközelítés:

Budapestről a népligeti buszpályaudvarról induló volánbusszal Ócsáig. A tanösvény a Tájháztól kb. 1,5 km-re a Bugyi felé vezető út bal oldalán indul. GPS: 47.268265, 19.23046

Kapcsolattartó:

Berecz Tibor

E-mail:

bereczt@dinpi.hu

Telefon:

+36 70 504 2382 (munkaidőben)

Nyitva tartás:

Szabadon látogatható, szakvezetés kérhető (max. létszám: 20 fő).

Kifordítjuk az Ócsai Tájházat a Népviselet Napján!

Április 24-én, szombaton, immár hetedik alkalommal kerül sor az Egy nap népviseletben – Népviselet Napja eseményre. A helyi viseletet és a Kárpát-medence gazdag viselet kultúráját népszerűsítő jeles napra az Ócsai Tájház idén rendhagyó kiállítással készül.

Tovább

Megújult a Selyem-réti tanösvény

Az Ócsa mellett található tanösvényünkön most szebbnél szebb fák és cserjék virágoznak. Kirándulásra fel!

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A település központja máig megtartotta eredeti szerkezetét, régi stílusú házait,  több száz éves Árpád-kori templomát és élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultúr-, és vallástörténeti valamint néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.