Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Fóti-Somlyó tanösvény

<p>A Budapesttől 25 km-re lévő Fóti-Somlyó valóságos hegy látszatát kelti a Gödöllői-dombvidék peremén. A 3500 m hosszú kör vonalvezetésű tanösvény a Fáy-présház mellől indul, s a lepkés állomásjelzést követve 2,5 óra alatt bejárható.</p>

A területtel való ismerkedést vezető füzet segíti, amelyből többek között megtudhatjuk, milyen különös helyre rakják tojásaikat a színpompás gyurgyalagok, megismerhetjük a területen élő szebbnél szebb lepkefajok életmódját, de arról is olvashatunk, hogyan kerültek ide tengeri kagylók, és hogy mi a baj a galagonyával.
A túra során sajnos szomorú kép is fogadja a látogatót: a terepjáró autósok, terepmotorosok és hegyi kerékpárosok nem kímélik a területet, járműveikkel szinte legyalulják az érzékeny hegyoldalt, több ritka faj kipusztulását okozva ezzel. Természetvédelmi őreink minden törvényes eszközt bevetnek, hogy megfékezzék az értelmetlen pusztítást.

Tanösvény-füzet kapható: Fóton a Fáy-présházban és a DINPI Zöld Boltjában (Budapest XII., Költő u. 21.).

A tanösvény elérhető a DUNA-IPOLY MOBILAPPLIKÁCIÓBAN is!

Részletek:

  • Megközelítés: Bp. Nyugati pályaudvarról vonattal Fót-fürdő megállóig, majd a zöld turistajelzést követve jutunk el a Fáy-présházhoz. Volánbusszal a fóti buszpályaudvarról a Fótot Csomáddal összekötő úton forduljunk jobbra Fót központ felé. GPS: 47.620261, 19.211129
  • Kapcsolattartó: Kazi Róbert
  • E-mail: kazir@dinpi.hu
  • Telefon: +36 30 440 3256
  • Nyitva tartás: Szabadon látogatható, szakvezetés kérhető.

Kapcsolódó hírek

TÁJÉKOZTATÁS

Természetvédelmi élőhelykezelési munkák a Fóti-Somlyón

Tovább

Kapcsolódó helyek

Fóti-Somlyó TT

A Gödöllői-dombvidék peremén valóságos hegy látszatát kelti a fóti Somlyó, amely piroxénandezit-tufából, édesvízi és miocén mészkőből, valamint löszös és homokos pannon üledékből épült fel. A terület egykor gazdag volt erdőségekben. Az északi lejtőláb löszös üledékén már csak kis foltban található meg a lösz szukcessziós sorozatának záró társulása a tatárjuharos löszpusztai tölgyes.

Tovább

Kapcsolódó termékek

Fóti-Somlyó tanösvényfüzet gyerekeknek

Játékos foglalkoztató a Fóti-Somlyó tanösvény élményszerű bebarangolásához.

Tovább

Cincér-füzetek: Fóti-Somlyó tanösvény

A tanösvény a Fóti-Somlyó-hegy legszebb részeir kalauzol el.

Tovább

Szárazgyepek megőrzése / Conservation of dry grasslands

Időszak: 2013.09.01 - 2020.08.31

Megvalósult

A pályázat célja a DINPI igazgatási területén található természetközeli szárazgyepek megőrzése, állapotának javítása. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén összesen kilenc helyszínen hajtunk végre élőhely-rekonstrukciós beavatkozásokat veszélyeztetett helyzetű gyepterületeken. A legfőbb problémák, melyek megoldását várjuk a pályázati tevékenységek végrehajtásától:

Tovább