Fóti-Somlyó tanösvény

Fóti-Somlyó tanösvény – Aktív térképért gördítsen lejjebb!

A Budapesttől 25 km-re lévő Fóti-Somlyó valóságos hegy látszatát kelti a Gödöllői-dombvidék peremén. A 3500 m hosszú kör vonalvezetésű tanösvény a Fáy-présház mellől indul, s a lepkés állomásjelzést követve 2,5 óra alatt bejárható.

A területtel való ismerkedést vezető füzet segíti, amelyből többek között megtudhatjuk, milyen különös helyre rakják tojásaikat a színpompás gyurgyalagok, megismerhetjük a területen élő szebbnél szebb lepkefajok életmódját, de arról is olvashatunk, hogyan kerültek ide tengeri kagylók, és hogy mi a baj a galagonyával.
A túra során sajnos szomorú kép is fogadja a látogatót: a terepjáró autósok, terepmotorosok és hegyi kerékpárosok nem kímélik a területet, járműveikkel szinte legyalulják az érzékeny hegyoldalt, több ritka faj kipusztulását okozva ezzel. Természetvédelmi őreink minden törvényes eszközt bevetnek, hogy megfékezzék az értelmetlen pusztítást.

Tanösvény-füzet kapható: Fóton a Fáy-présházban és a DINPI Zöld Boltjában (Budapest XII., Költő u. 21.).

A tanösvény elérhető a DUNA-IPOLY MOBILAPPLIKÁCIÓBAN is!

Megközelítés:

Bp. Nyugati pályaudvarról vonattal Fót-fürdő megállóig, majd a zöld turistajelzést követve jutunk el a Fáy-présházhoz. Volánbusszal a fóti buszpályaudvarról a Fótot Csomáddal összekötő úton forduljunk jobbra Fót központ felé. GPS: 47.620261, 19.211129

Kapcsolattartó:

Kazi Róbert

E-mail:

kazir@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 440 3256

Nyitva tartás:

Szabadon látogatható, szakvezetés kérhető.

TÁJÉKOZTATÁS

Természetvédelmi élőhelykezelési munkák a Fóti-Somlyón

Tovább

Fóti-Somlyó TT

A Gödöllői-dombvidék peremén valóságos hegy látszatát kelti a fóti Somlyó, amely piroxénandezit-tufából, édesvízi és miocén mészkőből, valamint löszös és homokos pannon üledékből épült fel. A terület egykor gazdag volt erdőségekben. Az északi lejtőláb löszös üledékén már csak kis foltban található meg a lösz szukcessziós sorozatának záró társulása a tatárjuharos löszpusztai tölgyes.

Tovább

Fóti-Somlyó tanösvény

Szeretettel köszöntünk a Fóti-Somlyó tanösvényen. A Fót határában álló Somlyóhegy már régóta a főváros zsúfoltságából, zajából menekülni vágyók kedvelt menedéke. Mintegy 150 éve a hegy oldalában kiterjedt szőlőültetvények álltak, a hegy tetejét pedig legelők és erdők borították. Akkoriban az ország legrangosabb politikai és szellemi vezetői rendszeresen összegyűltek Fáy András itteni présházában, hogy ebben az idilli környezetben vitassák meg az ország dolgait. A szőlőket azóta elpusztította a filoxéra, a legelők beerdősültek, a felhagyott kultúrtáj helyét pedig lassan visszafoglalta a természet: szőlők helyett ritka lepkékben, virágokban gyönyörködhetünk. A tanösvény a Fóti-Somlyó-hegy legszebb részeire kalauzol el, a tanösvényfüzettel pedig a terület felfedezéséhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Letöltés

Szárazgyepek megőrzése / Conservation of dry grasslands

Megvalósult

A pályázat célja a DINPI igazgatási területén található természetközeli szárazgyepek megőrzése, állapotának javítása. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén összesen kilenc helyszínen hajtunk végre élőhely-rekonstrukciós beavatkozásokat veszélyeztetett helyzetű gyepterületeken. A legfőbb problémák, melyek megoldását várjuk a pályázati tevékenységek végrehajtásától:

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.