Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Kulturális Örökség Napok - Séta Jókai Mór tündérkertjében

  • Időpont: 2021.09.18
  • Helyszín: Jókai-kert – 1121 Budapest, Költő u. 21.
  • Besorolás: Könnyű séta

<p>Szakvezetéses sétán ismerkedünk az írófejedelem egykori birtokával, ahol csodálatos panoráma, rózsakert, Jókai által ültetett évszázados fák várják a látogatókat. </p>

„Hiszen én is boldog voltam addig, amíg a magam hétszilvafás telkén gazdálkodtam. Az a nagy uraság! Saját termesztette paszullyal, krumplival jóllakni, rá saját szűrte karcot inni! Igaz, hogy ráment a gazdálkodásomra egy-egy regényemnek az ára, de megvolt érte magam gyönyörűsége.”
Jókai Mór 75 évesen írta e sorokat, visszaemlékezve szeretett svábhegyi birtokára, ahol 50 nyarat töltött el.
Szakvezetéses sétán ismerkedünk az írófejedelem egykori birtokával, ahol csodálatos panoráma, rózsakert, Jókai által ültetett évszázados fák várják a látogatókat. A Jókai Emlékszobában elmerülhetünk a XIX. század végi svábhegyi életnek, a Jókai család egykori használati tárgyainak, régi fényképeinek hangulatában.
Az 500 példányból álló Magyarország madárvilága c. kiállításon testközelből szemlélhetjük meg hazánk ismert és kevésbé ismert madarait.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött a rendezveny@dinpi.hu email címen.

Részletek:

  • Helyszín: Jókai-kert – 1121 Budapest, Költő u. 21.
  • Időpont: 2021. szeptember 18., szombat 10:00 - 12:00
  • Túra hossza, időtartama: , 2 óra
  • Találkozó: 10:00 Jókai-kert (Budapest XII. Költő u. 21.)
  • Részvételi díj: ingyenes
  • Kapcsolattartó: Kővári Anita
  • E-mail: rendezveny@dinpi.hu

Kapcsolódó helyek

Jókai-kert

ÉPÍTÉSI MUNKÁLATOK MIATT A KERT  JELENLEG NEM LÁTOGATHATÓ!


Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Tovább

Jókai-kert TT

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.

Tovább