Ugrás a fő tartalomra

Kulturális Örökség Napok - Séta Jókai Mór tündérkertjében

Oroszlános pad a Jókai-kertben (Fotó: Csonka Zs.)
2021
18
szeptember
Helyszín: Jókai-kert – 1121 Budapest, Költő u. 21.
Besorolás: Könnyű séta

Szakvezetéses sétán ismerkedünk az írófejedelem egykori birtokával, ahol csodálatos panoráma, rózsakert, Jókai által ültetett évszázados fák várják a látogatókat. 

„Hiszen én is boldog voltam addig, amíg a magam hétszilvafás telkén gazdálkodtam. Az a nagy uraság! Saját termesztette paszullyal, krumplival jóllakni, rá saját szűrte karcot inni! Igaz, hogy ráment a gazdálkodásomra egy-egy regényemnek az ára, de megvolt érte magam gyönyörűsége.”
Jókai Mór 75 évesen írta e sorokat, visszaemlékezve szeretett svábhegyi birtokára, ahol 50 nyarat töltött el.
Szakvezetéses sétán ismerkedünk az írófejedelem egykori birtokával, ahol csodálatos panoráma, rózsakert, Jókai által ültetett évszázados fák várják a látogatókat. A Jókai Emlékszobában elmerülhetünk a XIX. század végi svábhegyi életnek, a Jókai család egykori használati tárgyainak, régi fényképeinek hangulatában.
Az 500 példányból álló Magyarország madárvilága c. kiállításon testközelből szemlélhetjük meg hazánk ismert és kevésbé ismert madarait.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött a rendezveny@dinpi.hu email címen.

Helyszín:

Jókai-kert – 1121 Budapest, Költő u. 21.

Időpont:

2021. szeptember 18., szombat 10:00 - 12:00

Túra hossza, időtartama:

, 2 óra

Találkozó:

10:00 Jókai-kert (Budapest XII. Költő u. 21.)

Részvételi díj:

ingyenes

Kapcsolattartó:

Kővári Anita

E-mail:

rendezveny@dinpi.hu

Jókai-kert

ÉPÍTÉSI MUNKÁLATOK MIATT A KERT  JELENLEG NEM LÁTOGATHATÓ!


Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Tovább

Jókai-kert TT

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.