Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

FÖLD NAPJA a Pál-völgyi kőfejtőben

 • Időpont: 2022.04.24
 • Helyszín: Pál-völgyi barlang
 • Besorolás: Könnyű séta

<p><span style="color: #f1c40f;"><strong><span style="font-size: 12.0pt; line-height: 107%; font-family: 'Calibri',sans-serif; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-theme-font: minor-latin; mso-ansi-language: HU; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA;"><span style="color: #e67e23;">Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös Föld Napi rendezvénye idén is a megszokott helyen, a Pál-völgyi kőfejtőben várja a családokat.</span> </span></strong></span></p>

Kedvezményes barlangtúrák, természetismereti gyermekműsor, állatbemutató, barlangi mentési bemutató, falmászás, barlang-labirintus, valamint egész nap természetismereti vetélkedő, Nemzeti Parki Termék Védjegyesek vására és zöld civil szervezetek fogadják látogatóinkat!

 • 11.00 Legyél Te is felelős állattartó! – kutyás bemutatóval
 • 13.00 Barlangi mentési bemutató
 • 14.00 Állati jó előadás – sok-sok állatszereplővel
 • 15.30 Földmentés Bogárháton – gyermekműsor

EGÉSZ NAP:
- Természetismereti 7próba
- Zöld civil szervezetek
- Nemzeti Parki Termék Védjegyes termelők vására
- Mászófal, barlang-labirintus

Ezen a napon a „Föld Napja Menetlevél” felmutatásával a Pál-völgyi-barlangban vezetett túráinkon 50%-os kedvezménnyel lehet részt venni!

A kedvezmény a teljes árú, a kedvezményes és a rövid túra jegyre, valamint a kombinált jegyre (Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlang) egyaránt vonatkozik. Kombinált jegy esetében az említett kedvezmény 2022. május 31-ig történő felhasználásra érvényesíthető.

Várunk mindenkit szeretettel!

A PROGRAM FACEBOOK ESEMÉNYE >>

 

Részletek:

 • Helyszín: Pál-völgyi barlang
 • Időpont: 2022. április 24. 10:00 - 17:00
 • Részvételi díj: Ingyenes
 • Kapcsolattartó: Kővári Anita
 • E-mail: kovaria@dinpi.hu

Kapcsolódó helyek

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek és a hévizes eredetű, gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat: meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába vezeti a látogatókat, csillogó kalcitkristályokat és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.


A barlang mellett 2022-ban az egykori bányaőrház felújításával átadták a Pál-völgyi-barlang Látogatóközpontot. Itt a pénztár és az ajándékbolt mellett egy korszerű, interakítv elemekkel ellátott kiállítás kapott helyet, melyben a barlangok értékeibe kaphatnak betekintést a látogatók: elmerülhetnek a geológiai, hidrológiai és természetvédelmi ismeretekben, tudást sajátíthatnak el a barlangokban élő denevérekről.


A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek.


A folyamatos kutatásnak köszönhetően a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk - Harcsszályú-barlang "összekötésével" a barlangrendszer mára ismert járatainak hossza eléri a 31 kilométert, amivel ma Magyarország leghosszabb barlangja. (Hosszabb az Aggtelek-Jósvafői Baradla- és a hozzátartozó, szlovákiai Domica-barlangnál is.)

Tovább