FÖLD NAPJA a Pál-völgyi kőfejtőben

Föld Napja a Pál-völgyi kőfejtőben (2019)
2019
28
április
Helyszín: Budapest II. kerület
Besorolás: Rendezvény

A II. kerület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös Föld Napi rendezvénye idén is a megszokott színvonalon, régi és új elemekkel várja a családokat a Pál-völgyi kőfejtőben. Kedvezményes barlangtúrák, előadások gyerekeknek, falmászás, fáramászás beülővel, utazó barlang, népi körhinta kicsiknek, valamint egész nap természetismereti vetélkedő és kézműves foglalkozások fogadják látogatóinkat!

Ezen kívül lesz még: helyi és Nemzeti Parki Termékesek vására, zöld civil szervezetek bemutatkozása, és mindez a fenntarthatóság jegyében.
A Pál-völgyi-barlangban vezetett túráinkon ezen a napon 50%-os kedvezménnyel vehetnek részt!

11:00 Az Aranyszamár Bábszínház előadása

13:00 Barlangi mentési bemutató (Magyar Barlangi Mentőszolgálat)

15:30 Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertje


FÖLDBARÁT büfé
Tudják, hány eszköz landol a rendezvényeken egyszeri használat után a kukában? Biztos, hogy mindegyik használatára szükségünk volt? Mi hiszünk a megelőzésben. Tettük ezt akkor is, amikor a büfék kínálatát néztük. A rendezvényen kitelepülő vendéglátósaink hagyományos, ám a tálalás szempontjából egyszerűbb ételekkel szolgálnak: a kürtős kalácsot papírtasakban, a kenyérlángost papírszalvétán, vagy -tálcán kapjuk, a szörpöt kérésre saját poharunkba töltik, vagy betétdíjas ÚjraPohárral dolgoznak. Tehát arra kérjük, hozza magával saját poharát, vagy kérje ÚjraPoharát!
Váltsa vissza, váltson zöldre!Ha visszahozza, visszakapja. A Föld Napján földbarát büfénk ÚjraPohárba tölti az üdítőt. Így a szörp ára először soknak tűnhet, de ne felejtse: a felszámolt betétdíj összege visszajár, ha visszaviszi a pulthoz a poharát. Célunk, hogy kevesebb szemetet termeljünk a rendezvény során. Egészségükre :)
Szelektív gyűjtés, kisebb ökolábnyomA Föld Napjára igyekeztünk a lehető legkevesebb hulladékkal járó programokat szervezni. Zöld rendezvényünkön szelektív hulladékgyűjtőket üzemeltetünk, így kérjük, ha kidobna valamit, gondolja meg, melyik színű kukában van a helye. Néhány példa:
  • Papíros kuka (zsírmentes szalvéta, papírtálca, papírpohár, újságpapír, szórólap, kartondoboz)
  • Műanyagos kuka (PET palack, zacskó, műanyagtányér, csomagolási fólia)
Az ételmaradék nem a szelektív gyűjtőbe való, azt kérjük, a vegyes hulladékba helyezze el.

Köszönjük együttműködésüket!

Közreműködő szervezetek, partnerek:Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ), Komposztfórum Magyarország Egyesület, Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) –
II. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztálya, Duna Múzeum, II. Kerületi Városfejlesztő Zrt. (Hegyvidék Kártya), Magyarhoni Földtani Társulat (MFT), Agrárminisztérium (Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály), Budapesti Természetbarát Sportszövetség (BTSSZ), Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat (MKBT), Magyar Netgombász Egyesület, Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) – Természetvédelmi Őrszolgálat, Equinox Trekking Club Egyesület, Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület (TKPE), I. Cserkészkerület, Eszkuláp Egyesület, Humusz Szövetség,
ARDE Hungary Kft.,  valamint Nemzeti Parki Termék védjegyes és térségi kézművesek, termelők.

A természet megóvása érdekében kérjük, hogy utazásuk során
a közösségi közlekedést vegyék igénybe!

A rendezvény Budapest Főváros II. Kerület Önkormányzatának támogatásával valósul meg.

Rendezvényzöldítési, valamint a hulladékokkal kapcsolatos szemléletformálási törekvéseinket az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott KNF/61176-1/2018-ITM azonosító számú „Re-Generáció” elnevezésű projekt finanszírozza. 
A rendezvényen működő betétdíjas pohárrendszer elindításában, valamint a szelektív gyűjtés megvalósításában partnerünk a Zöldövezet Társulás Egyesület.

Helyszín:

Budapest II. kerület

Időpont:

10:00 - 17:00

Találkozó:

Pál-völgyi-barlang (Budapest II., Szépvölgyi út 162., GPS: 47.53284,19.01613)

Részvételi díj:

ingyenes

Kapcsolattartó:

Kovács Zsuzsanna

E-mail:

kovacszs@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 373 0957 (munkaidőben)

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat. Meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába visz el.

Tovább

Pál-völgyi-barlang felszíni védőövezete TT

Felfedezői, Scholtz Pál Kornél és Bagyura János 1904. június 23-án jutottak be a Pál-völgyi kőfejtőből nyíló bejáraton. 1904 és 1910 között az első kutatók kb. 1200 métert tártak fel a barlangból. A Pannónia Turista Egyesület 1919-ben alakult barlangkutató csoportja a barlang legszebb részét látogathatóvá tette.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.