Ugrás a fő tartalomra

FÖLD NAPJA a Pál-völgyi kőfejtőben

Föld Napja 2022
2022
24
április
Helyszín: Pál-völgyi barlang
Besorolás: Könnyű séta

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös Föld Napi rendezvénye idén is a megszokott helyen, a Pál-völgyi kőfejtőben várja a családokat. 

Kedvezményes barlangtúrák, természetismereti gyermekműsor, állatbemutató, barlangi mentési bemutató, falmászás, barlang-labirintus, valamint egész nap természetismereti vetélkedő, Nemzeti Parki Termék Védjegyesek vására és zöld civil szervezetek fogadják látogatóinkat!

  • 11.00 Legyél Te is felelős állattartó! – kutyás bemutatóval
  • 13.00 Barlangi mentési bemutató
  • 14.00 Állati jó előadás – sok-sok állatszereplővel
  • 15.30 Földmentés Bogárháton – gyermekműsor

EGÉSZ NAP:
- Természetismereti 7próba
- Zöld civil szervezetek
- Nemzeti Parki Termék Védjegyes termelők vására
- Mászófal, barlang-labirintus

Ezen a napon a „Föld Napja Menetlevél” felmutatásával a Pál-völgyi-barlangban vezetett túráinkon 50%-os kedvezménnyel lehet részt venni!

A kedvezmény a teljes árú, a kedvezményes és a rövid túra jegyre, valamint a kombinált jegyre (Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlang) egyaránt vonatkozik. Kombinált jegy esetében az említett kedvezmény 2022. május 31-ig történő felhasználásra érvényesíthető.

Várunk mindenkit szeretettel!

A PROGRAM FACEBOOK ESEMÉNYE >>

 

Helyszín:

Pál-völgyi barlang

Időpont:

2022. április 24. 10:00 - 17:00

Részvételi díj:

Ingyenes

Kapcsolattartó:

Kővári Anita

E-mail:

kovaria@dinpi.hu

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek és a hévizes eredetű, gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat: meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába vezeti a látogatókat, csillogó kalcitkristályokat és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.


A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek.


A folyamatos kutatásnak köszönhetően a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk - Harcsszályú-barlang "összekötésével" a barlangrendszer mára ismert járatainak hossza eléri a 31 kilométert, amivel ma Magyarország leghosszabb barlangja. (Hosszabb az Aggtelek-Jósvafői Baradla- és a hozzátartozó, szlovákiai Domica-barlangnál is.)

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.