Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

DINNYÉSI MADÁRKAVALKÁD

  • Időpont: 2021.10.02
  • Helyszín: Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ (Dinnyés, Gárdonyi Géza u. 6.)
  • Besorolás: Rendezvény

<p>Ingyenes családi nap az EURÓPAI MADÁRMEGFIGYELŐ NAPOK keretében. Vezetett túrák, madámegfigyelés- és gyűrűzés.</p>

Az érdeklődők gyalogosan, vagy lovas kocsival is eljuthatnak a távolabbi madármegfigyelő helyszínekre. A dinnyési templomkertben kézműves foglalkozásokkal, természetismereti játékokkal várjuk a családokat. A környék madár- és növényvilágát szakvezetéses túrák során ismerhetik meg az érdeklődők. Zöld bolt is várja a látogatókat.

A templomkertből induló túrák időpontjai: 11:00, 12:30, 13:30, 14:30 és 15:30

A lovaskocsi 10:30-kor és 14:00-kor (BETELT!!) indul az egyik madárgyűrűző állomásra. A túra időtartama 2 - 2,5 óra.

11 órakkor RÓKA SZABOLCS ÉNEKMONDÓ zenés, interaktív műsort tart kicsiknek és nagyoknak.

Ezen a hétvégén fontos cél, hogy a lehető legtöbb ember figyelje Európa szerte a madarakat. Ez által egy európai versenyen is részt veszünk. Magyarország rendszerint előkelő helyen szerepel mind a résztvevők, mind a megfigyelt madarak számát tekintve.

Részletek:

  • Helyszín: Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ (Dinnyés, Gárdonyi Géza u. 6.)
  • Időpont: Október 2. szombat 10:00 - 16:00
  • Részvételi díj: ingyenes
  • Kapcsolattartó: Csóka Szilvia
  • E-mail: velence@dinpi.hu
  • Telefon: 06 30 153 0978

Kapcsolódó helyek

Dinnyési-fertő

A Dinnyési-fertő nem is olyan régen még a Velencei-tó szerves része volt, ma is jóformán csak a balatoni vasútvonal és az országút választja el a tó délnyugati részeitől. Védett, biztonságos vizein, nádasaiban számtalan madár talál ideális fészkelő és táplálkozóhelyet.

Tovább

Dinnyési-fertő TT

A Balaton felé vezető vasútvonal és a 7-es országút elkészülte előtt a Velencei-tó nádasai délnyugati irányban Dinnyés községig húzódtak. A vizes, nádas terület a Dinnyés-Kajtor csatorna (amely a Velencei-tó vízfeleslegét hivatott levezetni) két oldalán 1966 óta védett. A Velencei-tavon megnövekedett idegenforgalmi terhelés miatt az onnan kiszoruló védett madaraknak nyújt biztonságos, zavartalan élőhelyet.

Tovább

Velencei-tavi Madárrezervátum TT

A Velencei-tó délnyugati része összefüggő, nagy nádasainak gazdag, szinte páratlan fészkelőmadár-faunája már Herman Ottó idejében is híres volt. Számos hazai és külföldi szakember látogatott el azzal a céllal a Velencei-tóhoz, hogy a nagy kócsag, a kanalasgém és más madárfajok életét és szokásait tanulmányozza. A Madártani Intézet javaslataira a terület 1958 óta védett rezervátum.

Tovább