Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Dunai természetes szigetek ökológiai állapotának javítása

Időszak: 2021.09.01 - 2027.08.31

Téma: Özönnövények visszaszorítása, Élőhelyek helyreállítása, Kutatás

Forrás: LIFE

<p align="justify">A WILDisland projekt célja, hogy megőrizze a természetes Duna-szigeteket, mint a folyódinamika kiemelt élőhelyeit. A szigetek által alkotott élőhely-folyosó hozzájárul az ökológiai kapcsolat erősítéséhez és egy Európa szívében található természetes vadon megőrzéséhez. A hatéves futamidejű pályázatban az összes Duna menti ország képviselteti magát.</p>

A WILDisland projekt célja, hogy megőrizze a természetes Duna-szigeteket, mint a folyódinamika kiemelt élőhelyeit. A szigetek által alkotott élőhely-folyosó hozzájárul az ökológiai kapcsolat erősítéséhez és egy Európa szívében található természetes vadon megőrzéséhez. A hatéves futamidejű pályázatban az összes Duna menti ország képviselteti magát.

A projekt során a 15 együttműködő partner célja, hogy egyrészt a Duna természetes dinamikájának javításával, másrészt a szigetek és a folyó árterének talán legkarakteresebb élőhely-típusának, a puhafás ligeterdők megőrzésével és helyreállításával elősegítse számos dunai sziget természetességének, "vadon" jellegének erősítését.

Hazánkból három nemzeti park és egy vízügyi igazgatóság vesz részt benne. 

A pályázat cél élőhelyének számító puhafás ligeterdő védelmében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) a következő akciókat tervezi megvalósítani 2021-2027 között:

Az inváziós fajok visszaszorítása keretében a DINPI saját vagyonkezelésű területén kb. 56 hektáron a nehezen megközelíthető terepen található zöldjuhar, amerikai kőris és gyalogakác elsősorban mechanikai irtási munkálatait tervezzük.

A fenti 56 ha-on belül kb. 8 hektáron az idősebb erdőállomány szerkezetének helyreállítását segítendő állomány alatti pótlásokat és ápolásokat tervezünk.

A fentieken kívül kb. 2,6 hektáron szerkezetátalakítást tervezünk az Esztergom 87/G és kisebb részt a 87/B erdőrészletekben.

A közvetlen természetvédelmi beavatkozásokat többek között a következő kommunikációs eszközökkel, tevékenységekkel egészítjük ki:

  • Tematikus Duna rendezvények szervezése;

  • Mobil környezeti nevelési eszközök és játékok fejlesztése;

  • Tematikus kisfilmek, videók készítése;

  • A Duna világa - foglalkoztató füzet készítése gyerekeknek;

  • Nyomtatott és elektronikus kiadványok készítése a pályázat eredményeiről.

A pályázat eredeti címe: Danube Wild Island Habitat Corridor

A projekt honlapja:

https://danubeparks.org/projects/life-wildisland-danube-wild-island-habitat-corridor-2021-2027

Kapcsolódó programok

KIRÁLYRÉTI ZÖLD FORGATAG

A Kéktúrázás Napján mi ZÖLD programokkal várunk Királyréten!Ingyenes családi napunkon természetismereti programokkal várunk Királyréten, a Hiúz Ház Látogatóközpontban és a tanösvényen.

Tovább