Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Víz a tájban

Megjelenés: 2023.07.19

<p><span style="color: #035841; font-size: 12pt;"><strong><span style="line-height: 107%; font-family: Calibri, sans-serif;">Avagy „nyitott terepjáróval” a Tápió-vidéken.</span></strong></span></p>

 

Keresd meg az egyetlen ügyed!

Ahelyett, hogy a világ összes problémáját kísérelnénk meg egyszemélyben megoldani (vagy rosszabb esetben csak keseregni rajta), választhatjuk azt, hogy keresünk egyet, amiben kompetensek vagyunk, és amiért tudunk is tenni. Ezt a szemléletet próbálta meg átadni Németh András természetvédelmi őr a „nyitott terepjáró” program utasainak.

Először 2019-ben, egy sasszinkron kapcsán került sor a „nyitott terepjáró” program megtartására: amikor András magával vitt egy „átlagos” munkanapjára néhány laikus látogatót, hogy kicsit bepillanthassanak egy természetvédelmi őr hétköznapjaiba. Idén egy növényfelismerő verseny nyertesét és nyolcadikos fiát hívta magával, így a kirándulásnak szemléletformáló- és pályaválasztási jelentősége is volt.

 

A Tápió-vidék néhány izgalmas, vizes élőhelyét néztük meg, mert András „egyetlen ügye” a víz megtartása a tájban. Az őrszolgálat természetes folyamatok segítésével, és ahol a korábbi beavatkozások miatt ez nem lehetséges, ott mesterséges gátakkal, tározókkal igyekszik szabályozni a víz szintjét, amit folyamatosan monitoroznak is.

Néhány kiragadott példa az eddigi szép eredményekből: az égerláp „lábas” fái újra vízben állhatnak, a belvízben gyorsan megjelennek a cankók. A sekély, marhákkal tapostatott, így növényekkel nem sűrűn benőtt, homokos folyószakaszon védett halak találhatnak otthonra megfelelő vízmennyiség esetén.

Nem utolsó sorban családi, „mezítlábas” túra is szervezhető, további szemléletformálási céllal.

A klímaváltozás miatt váltakozó szárazság és hirtelen felhőszakadások szélsőséges időjárásában egyre nagyobb kinccsé válik a víz. Már nem az lenne a cél, hogy egy szűk mederben minél hamarabb hagyja el az országot, hanem hogy nagyobb területen szétterülve életet adjon, növénynek, állatnak és nekünk, embereknek is.

Írta és fotózta: Lovranits Júlia

 

Kapcsolódó helyek

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább