Víz a tájban

Nyitott terepjáróval a Tápió-vidéken

Avagy „nyitott terepjáróval” a Tápió-vidéken.

 

Keresd meg az egyetlen ügyed!

Ahelyett, hogy a világ összes problémáját kísérelnénk meg egyszemélyben megoldani (vagy rosszabb esetben csak keseregni rajta), választhatjuk azt, hogy keresünk egyet, amiben kompetensek vagyunk, és amiért tudunk is tenni. Ezt a szemléletet próbálta meg átadni Németh András természetvédelmi őr a „nyitott terepjáró” program utasainak.

Először 2019-ben, egy sasszinkron kapcsán került sor a „nyitott terepjáró” program megtartására: amikor András magával vitt egy „átlagos” munkanapjára néhány laikus látogatót, hogy kicsit bepillanthassanak egy természetvédelmi őr hétköznapjaiba. Idén egy növényfelismerő verseny nyertesét és nyolcadikos fiát hívta magával, így a kirándulásnak szemléletformáló- és pályaválasztási jelentősége is volt.

 

A Tápió-vidék néhány izgalmas, vizes élőhelyét néztük meg, mert András „egyetlen ügye” a víz megtartása a tájban. Az őrszolgálat természetes folyamatok segítésével, és ahol a korábbi beavatkozások miatt ez nem lehetséges, ott mesterséges gátakkal, tározókkal igyekszik szabályozni a víz szintjét, amit folyamatosan monitoroznak is.

Néhány kiragadott példa az eddigi szép eredményekből: az égerláp „lábas” fái újra vízben állhatnak, a belvízben gyorsan megjelennek a cankók. A sekély, marhákkal tapostatott, így növényekkel nem sűrűn benőtt, homokos folyószakaszon védett halak találhatnak otthonra megfelelő vízmennyiség esetén.

Nem utolsó sorban családi, „mezítlábas” túra is szervezhető, további szemléletformálási céllal.

A klímaváltozás miatt váltakozó szárazság és hirtelen felhőszakadások szélsőséges időjárásában egyre nagyobb kinccsé válik a víz. Már nem az lenne a cél, hogy egy szűk mederben minél hamarabb hagyja el az országot, hanem hogy nagyobb területen szétterülve életet adjon, növénynek, állatnak és nekünk, embereknek is.

Írta és fotózta: Lovranits Júlia

 

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.