Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Új eszközök Őrszolgálatunk szolgálatában

Megjelenés: 2021.07.15

<p>Lezárult a „A területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának javítása a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésével” című pályázatunk. </p>

A projekt fő célja a természetvédelmi őrszolgálat részben elavult és hiányos eszközparkjának fejlesztése volt. Az európai uniós támogatásból Igazgatóságunk olyan eszközökkel gazdagodott, melyek segítségével természetvédelmi őreink hatékonyabban láthatják el mindennapi terepi munkájukat.

Az ISUZU D-Max és Suzuki Jimny 1.5 típusú terepjárók az őrszolgálat munkatársainak a minél gyorsabb és hatékonyabb helyszínre jutását segítik elő. A két különböző típust az eltérő terepi használat indokolta. A beszerzés két közbeszerzései eljárás lefolytatásával történt: a 2019-ben megvásárolt a 15 gépkocsiból 8 db került elszámolásra jelen projekt keretében; 2020-ban pedig 7 db Suzuki gépjárművet vásárolt a Nemzeti Park.

A beszerzett kis merülésű motorcsónak és a kishajó vezetői tanfolyam segítségével kollégánk a Velencei-tó sekély vízében és az úszólápok közt is könnyen és gyorsan tud mozogni, így a természetvédelmi előírások betartását is hatékonyabban tudja végezni. A nádasok közelében pedig könnyebben tudja elvégezni a gémek fákra rakott fészkének monitorozását,

A fentieken kívül fényképezőgépek, távcsövek, informatikai eszközök, GPS-ek, valamint több más, kisebb értékű, napi munkavégzést elősegítő terepi eszköz segíti az őrszolgálat napi munkavégzését és a területi jelenlétet, illetve lehetővé teszik munkájuk magasabb szintű szakmai megvalósítását.

A pályázat kivitelezésénél kiemelt fontosságot kapott a természeti értékek védelmének szem előtt tartása. Célunk volt, hogy a megvásárolt eszközök a legjobb minőségében szolgálják ki az őröket, valamint az, hogy a terepi munkavégzés során minimálisra csökkenjen a zavarás a területen.

A projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormány hozzájárulásával 100 %-os támogatási intenzitással valósult meg 2016 és 2021 között a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében KEHOP-4.2.0-15-2016-00004 projektazonosító számon. A támogatás összege 167.000.000.-Ft.

 

További információk a projektről:

dinpi@dinpi.hu

A területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának javítása a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésével

Időszak: 2016.08.01 - 2021.06.30

Megvalósult

A projekt célterülete és egyben fő beavatkozási területe a Közép-Magyarországi régiót kivéve az Igazgatóság működési területén található védett és Natura 2000 területek összessége, melyek összterülete 130 040 ha, továbbá az Igazgatóság 6 db területi irodája.

Tovább