Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Tölgytortát kapott a 60 éves Sas-hegyi TT

Megjelenés: 2018.10.15

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Tölgyes Life projekt támogatásával 2018. október 13-án egy ingyenes családi nap keretében ünnepelte a Sas-hegy Természetvédelmi Területté nyilvánításának 60. évfordulóját.

Óriás memória és állatos kirakósok, Mimó és Csipek meseösvénye, valamint Potyka szelektív horgászata, kalandozások az ásványok színes világában, a kőzetek és ősmaradványok évmilliós rejtélyei – a gyerekek sok egyéb mellett ezekkel a természetismereti játékokkal járhatták végig a Sas-hegy kiépített ösvényeit. A négy pecsét begyűjtése után a jutalom egy cserép volt, melybe tölgymakkot ültettek és odaajándékozták a Sas-hegynek. A nap végére a hatalmas tölgytorta megtelt a gyerekek vidáman kidíszített cserepeivel.

A szombati munkanap dacára a Sas-hegyi Látogatóközpontban megrendezett ingyenes családi napon közel 350 látogató fordult meg, legtöbben kisgyermekes családok. A Geotóp Napok rendezvénysorozat programjába is illeszkedő természetismereti játékokat és előadásokat, túravezetéseket a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, az Ősvány csoport és az Európalánta Egyesület, valamit meghívott előadók szolgáltatták.

A mostani családi napunk egyszersmind a LIFE4Oak Forests, azaz az Élettel teli tölgyesekért elnevezésű nemzetközi projektünk céljainak megismertetése volt a környékbeli lakossággal. A Sas-hegy délnyugati hegylábi részein ma is láthatók az egykori molyhos tölgyes erdők maradványai. Ezeknek az erdőknek a jelentősége nemcsak természetvédelmi értékükben áll, hanem abban is, hogy fontos feladatot látnak el a helyi mikroklíma szabályozásában, illetve szűrik és tisztítják a városi levegőt. Ezért is kiemelt szempont a projekt során az itteni erdők regenerációja, illetve molyhos tölgyek ültetése. A Sas-hegy tulajdonképpen egy városi sziget, ahol a területhasználat is igen intenzív, ezért itt a molyhos tölgyesek helyreállítása mellett parkerdei, rekreációs célú fejlesztéseket és szélesebb körű ismeretterjesztési tevékenységet is végzünk. A most átadott tölgymakk-tortát a hegy néhány hét múlva fogja „elfogyasztani”, amikor önkéntesek segítségével elültetjük a makkokat a projekthelyszínen.

Kapcsolódó helyek

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület  Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. 

Tovább

Sas-hegy tanösvény

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület különleges természeti értékeket őriz a lüktető főváros felett 250 m-rel.

Tovább

Budai Sas-hegy TT

"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk." (Dr. Pénzes Antal)

Tovább

A Natura 2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelését célzó természetvédelmi eszközök

Időszak: 2017.07.01 - 2026.12.31

Folyamatban

A projekt célja: NATURA 2000 tölgyerdők természetvédelmi kezelése, szerkezeti és összetételi diverzitásának növelése; mert a változatosság gyönyörködtet!

Tovább