Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Téltemető családi nap a Sas-hegyen

Megjelenés: 2022.02.28

<p><span style="color: #169179;"><strong>Szombaton ingyenes, „téltemető-tavaszváró” családi napot rendeztünk a Sas-hegyen, ahol a látogatók megismerkedhettek a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület különleges természeti értékeivel.</strong></span></p>

A Sas-hegy hegylábi részen a Dayka Gábor utcából induló vezetett túrákon mutattuk be azt a több éve tartó élőhelykezelési munkát, aminek célja a jelentős biodiverzitással rendelkező, ám mára Európa szerte erősen visszaszorult pannon molyhos tölgyesek helyreállítása. A kora tavaszi napsütésben a sárga csokrokban pompázó téltemetők mellett láthattuk már a bíboros kosbor kibukkanó leveleit is, és találkoztunk a szintén védett bőrfutrinkával is. A túra második része az új kerítésen belül folytatódott, ahol a hegy „szentélyébe” pillanthattunk be: a nyílt dolomit sziklagyep minden évszakban más érdekességet mutató, korántsem kopár és élettelen világába. A látogatóközponthoz felérve a lenyűgöző panorámán kívül természetismereti és kézműves foglalkozások, valamint filmvetítés várta a családokat.

Jöjjenek el következő tematikus túráinkra is! Márciusban leánykökörcsin túrák és április májusban kosbor-túrák indulnak.

A programot a LIFE-16/NAT/IT/000245 LIFE4OakForests „Az élettel teli tölgyesekért” c. európai uniós pályázat támogatta  #life4oakforests

Kapcsolódó helyek

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület  Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. 

Tovább

Budai Sas-hegy TT

"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk." (Dr. Pénzes Antal)

Tovább

A Natura 2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelését célzó természetvédelmi eszközök

Időszak: 2017.07.01 - 2026.12.31

Folyamatban

A projekt célja: NATURA 2000 tölgyerdők természetvédelmi kezelése, szerkezeti és összetételi diverzitásának növelése; mert a változatosság gyönyörködtet!

Tovább