Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Sztyepprétek liláskék ékszerei

Megjelenés: 2023.03.30

<p><span style="color: #843fa1;"><strong>Az Év Vadvirága a borzas len.</strong></span></p>

Az Év Vadvirága kezdeményezés célja, hogy megismertesse hazánk ritka, őshonos növényfajait, valamint felhívja a figyelmet az őket érintő problémákra, illetve veszélyekre. Jelentős fölénnyel nyerte el ezt a címet idén a borzas len.

30-80 cm magasra megnövő, felegyenesedő szárú növény. Két alfaja is él hazánkban, a subsp. hirsutum és a subsp. glabrescens. A hirsutum levelei, csészelevelei és szára is pelyhes, innen is kapta borzas nevét. Szórt a levélállás, levelei ülők, tojásdad vagy elliptikus-lándzsásak lehetnek tompa csúccsal, felfelé fokozatosan kisebbednek. Május-július között virágzik. Öttagú, sugarasan szimmetrikus virágai álfüzért alkotnak. A szirmok szabadok, 15-20 mm hosszúak, színük liláskék. A csészecimpák mirigyes szélűek. A subsp. glabrescens szára, valamint levele kopasz vagy csak felül molyhosodó, levelei szálas-lándzsásak.

Mészkedvelő faj. A subsp. hirsutum száraz sztyeppréteken, irtásréteken, száraz tölgyesekben fordul elő, a subsp. glabrescens pedig homokpusztákhoz kötődik. Pontus-pannon-balkáni flóraelem, a subsp. glabrescens pannóniai endemizmus. Az országban többfelé találkozhatunk vele, Igazgatóságunk területén belül is sok helyen előfordul: Gödöllői-dombság, Naszály, Visegrádi-és Budai-hegység, Pilis, Gerecse, Vértes, Mezőföld, Turján-vidék, és Csepel-sziget.

Borzas lenek löszgyepben (Fotó: Klébert Antal)

Több kékvirágú lenfaj is megtalálható hazánkban, melyekkel esetleg összetéveszthető. A korábban virágzó hegyi len és az évelő len csészecimpái mirigytelen szélűek, tompa csúcsúak. Leveleik keskeny-lándzsásak vagy szálas-lándzsásak. A termesztett házi len kopasz, kevés virágú, toktermése éretten is zárt.

Hazánkban a borzas len természetvédelmi oltalom alatt áll, természetvédelmi értéke 5 000 Ft.

 

Forrás: A magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja