Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Páncélosok és orchideák

Megjelenés: 2022.07.07

<p class="MsoNoSpacing"><span style="color: #236fa1;"><strong>Az esztergomi Strázsa-hegy és környékének fejlesztései.</strong></span></p>

2022. július 6-án egy összevont projektzáró rendezvény keretén belül a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) hivatalosan is átadta a megújult Strázsa-hegyi tanösvényt, mely évtizedek óta a környék népszerű kirándulóhelye. A hegy és környéke máig őrzi a viszontagságos katonai múlt emlékét és sebeit, melyek egy részét most sikerült helyreállítani. A hegy lábánál Füri András igazgató mellett dr. Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár, Erős Gábor országgyűlési képviselő és Hernádi Ádám polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Az esemény a DINPI több projektjéhez is kapcsolódott, melyek eltérő megközelítéssel, de együttesen és külön-külön is hozzájárulnak az esztergomi Strázsa-hegy és környezete védelmének, fajgazdagságának megőrzéséhez:

 

A felhagyott katonai lőtér kármentesítése (2016 – 2022)

A korábban katonai gyakorlóterületként működő helyszínt 1956-tól a Szovjet Déli Hadseregcsoport harckocsizó és vegyvédelmi alakulatai használták. A szovjet hadsereg kivonulását követően történtek kísérletek a tényleges szennyezés mértékének felmérésére, amelyek a tavak területén toxikus nehézfém-szennyezettséget, az állattartó telepe melletti egykori üzemanyag-tárolóknál pedig jelentős alifás szénhidrogén-szennyezettséget mutattak.

Vízbázis-védelmi szempontból mindkét helyszín kiemelten érzékeny: a régi üzemanyag tároló területe szomszédos a Szentlélek-patakkal, míg a DINPI bemutató központja mellett található tavak számos madárfaj számára szolgálnak költőhelyként, védett kétéltűek, hüllők és denevérek számára pedig élőhelyként.

A projekt célja a fenti területek szennyezettségének megszüntetése volt, ezzel megelőzve a szennyeződés esetleges továbbterjedését, valamint az itt élő fajokban a szennyező anyagok felhalmozódását. A kivitelezési munkálatok alatt és után folyamatos talaj és talajvíz monitoring vizsgálatok történtek, melyek igazolták, hogy a beavatkozás végén a terület kármentesítése a hatósági előírások szerint megtörtént.

Pályázat: KEHOP-3.3.0 Az Esztergom Strázsa-hegyi felhagyott szovjet gyakorló- és lőtér területének környezeti kármentesítése

 

Felújított tanösvény

Az 1,2 km-es körtúra a Strázsa-hegy északi oldalán visz föl a toronyhoz és a déli oldalán hoz le. A megújult, szélesebb lépcsők mellett a DINPI helyenként korlátokat is kihelyezett, melyek elsősorban a kijelölt útvonal betartását és az élőhely védelmét szolgálják.

A tanösvény az alábbi két LIFE pályázat segítségével újult meg:

· A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával LIFE17 IPE/HU/000018  http://www.grasslandlifeip.hu

· Természetvédelmi eszközök a Natura2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelésére LIFE16 NAT/IT/000245 http://www.life4oakforests.eu/

 

Mezőgazdasági gépbeszerzés (2016 – 2022)

A célterületen a DINPI a saját vagyonkezelésben lévő területek kezelését saját tulajdonú állatállománnyal (cikta és cigája juhok) oldja meg, azonban a hatékony kezelés eléréséhez a legeltetést szükséges kiegészíteni gépi kezeléssel is. A projekt 330 hektár élőhely védettségi állapotát javítja Esztergom Strázsa-hegy területén.

Az új mezőgazdasági gépi infrastruktúra kialakításával a szükséges területkezeléseket munkatársaink az eddigieknél hatékonyabban tudják elvégezni, hozzájárulva ezáltal a gyepterületek állapotának javításához.

Pályázat: KEHOP-4.1.0 Az Esztergom területén található állattartó telepen eszközök, gépek beszerzése a térségben található szárazgyepek legeltetéses élőhelykezelésének hatékonyabbá tétele

 

A Strázsa-hegy múltjáról és a kármentesítési/természetvédelmi beavatkozásokról és a tanösvény felújításáról készítettük az alábbi kisfilmet:

 

2022. június 30.

További információ kérhető:

Sz. Mosoni Dóra projektkommunikációs referens (mosonid@dinpi.hu)www.dunaipoly.hu

Kapcsolódó helyek

Strázsa-hegyi tanösvény

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit.

Tovább

KEHOP- 4.1.0-15-2016-00024 Az Esztergom területén található állattartó telepen eszközök, gépek beszerzése a térségben található szárazgyepek legeltetéses élőhelykezelésének hatékonyabbá tétele érdekében

Időszak: 2016.09.01 - 2022.09.30

Megvalósult

A pályázat során a Duna-Ipoly Nemzeti Park esztergomi állattartó telepén a mezőgazdasági gépek megújítása és kiegészítése történik a terület hatékony természetvédelmi kezelésének elvégzése érdekében.

Tovább

Az Esztergom Strázsa-hegyi felhagyott szovjet gyakorló- és lőtér területének környezeti kármentesítése

Időszak: 2016.05.01 - 2023.03.10

Megvalósult

A DINPI vagyonkezelésében lévő, az esztergomi Strázsa-hegy környékén Natura 2000 területen fekvő egykori szovjet lőtér területén található tavak iszapjának, valamint az egykori üzemanyag tárolók környékén található talaj szennyezettségének megszüntetése

Tovább

A Natura 2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelését célzó természetvédelmi eszközök

Időszak: 2017.07.01 - 2026.12.31

Folyamatban

A projekt célja: NATURA 2000 tölgyerdők természetvédelmi kezelése, szerkezeti és összetételi diverzitásának növelése; mert a változatosság gyönyörködtet!

Tovább

A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával

Időszak: 2019.01.01 - 2026.12.31

Folyamatban

PROJEKT AZONOSÍTÓ: LIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)

A LIFE IP GRASSLAND-HU projekt célja a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszú távú megőrzése.


GRASSLAND.HU

Tovább