Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Megújult bemutatóhely Pilisszentivánon

Megjelenés: 2020.11.02

<p><span style="color: #34495e;"><strong>Átadásra került a Pilisi Len Látogatóközpont.</strong></span></p>

Újra megnyitotta kapuit a Szénások Európa Diplomás terület, és a Budai-hegység legjelentősebb ökoturisztikai bemutatóhelye. Az átadási ünnepségre október 30-án került sor számos meghívott vendég jelenlétében, akik elsőként pillanthattak bele az új, interaktív kiállításba is.

Az eseményen beszédet mondott Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Poppréné Révay Gyöngyi polgármester, valamint Füri András igazgató. Az fuvolaszóval kísért ünnepélyes szalagátvágást követően a vendégek környezeti nevelőink segítségével megtekintették az új kiállítást is, mely a modern kor elvárásainak megfelelve minden korosztály számára szórakoztató és informatív módon mutatja be a terület élővilágát és a természetvédelmi munkák fontosságát.

A Pilisi Len Látogatóközpont idén november végéig csütörtökön és szombaton 10:00 – 16:00 között van nyitva. Hétköznapokon csoportok számára előzetes bejelentkezéssel látogatható (pilisilen@dinpi.hu, +36 30 511 1802, +36 30477 6720). Hétfő szünnap.

Várunk mindenkit szeretettel!

A látogatóközpont 2020-ban a VEKOP-4.2.1-15-2016-00006 számú, "A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében - I. ütem" című pályázat segítségével újult meg.

Kapcsolódó helyek

Szénások Európa Diplomás Terület

A Szénások dolomit hegyeit a Budai-hegységben az 1800-as évek vége óta az egyik kiemelkedő jelentőségű hazai természeti területként tartják számon. A társulások számos bennszülött (endemikus) és maradvány (reliktum) faj élőhelyét jelentik, közülük a pilisi len (Linum dolomiticum) a világon egyedül itt él. Értékét az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el. Természetvédelmi kezelésére 2003-ban az Európai Közösség LIFE-Nature programjából nyertünk támogatást.

Tovább

Pilisi Len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található megújult látogatóközpontunkban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk ad lehetőséget gyerekcsoportok élményszerű foglalkoztatására.

Tovább

Pilisi Bioszféra Rezervátum

A Pilisi Bioszféra Rezervátum (PBR) a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a területen található települések önkormányzatai, szakmai és civil szervezetei együttműködésében működő térségi összefogás, amely egy világszintű hálózat része.

Tovább

A Pilis

A Dunakanyar néven közismert, európai hírű tájunk jobb parti hegyeit évszázadokig Pilis néven ismerte mindenki. Földtani történetükben azonban nagyon különböznek, ezért kettébontásuk indokolt: a déli része a Pilis, tőle északra pedig a Visegrádi-hegység emelkedik.

Tovább

VEKOP-4.2.1-15-2016-00006 A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – I. ütem

Időszak: 2016.01.01 - 2023.01.31

Megvalósult

A projekt keretében két természetvédelmi bemutatóhely fejlesztését tervezzük megvalósítani Budapest vonzáskörzetében. A meglévő épületek jelen állapotukban nem tudnak a természet felfedezés élményét nyújtó bemutatásnak megfelelő helyszínéül szolgálni, leromlott állapotuk miatt fejlesztésre szorulnak, illetve hiányoznak a szükséges infrastrukturális feltételek.

Tovább