Pilisi Len Látogatóközpont

A megújult Pilisi Len Látogatóközpont (Fotó: Berkó Gyöngyi)

A Pilisszentivánon található megújult látogatóközpontunkban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk ad lehetőséget gyerekcsoportok élményszerű foglalkoztatására.

 Keresse a Pilisi len Látogatóközpontot a Facebookon is!

Kedves Látogatónk!
Kérjük, miután meglátogatta bemutatóhelyünket, segítse munkánkat az fenti kérdőív kitöltésével, amely csupán 2 percet vesz igénybe. Köszönjük!
Kérdőív a Pilisi Len Látogatóközpontról >>
Mikor lesz legközelebb a helyszínhez kapcsolódó program?
A válaszért gördítsen lejjebb!


A látogatóközpont 2020-ban a VEKOP-4.2.1-15-2016-00006 számú, "A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében" című pályázat segítségével megújult. 

A látogatóközponttól nem messze 3 tanösvény található: a Nagykovácsiból elérhető Nagy-Szénás és Sisakvirág, valamint a Pilisszentivánról induló Jági tanösvény. Utóbbit bejárhatjuk a Látogatóközpontban kapott természetvizsgáló hátizsákokkal is.

A Budai-hegység északi részén, Pilisszentiván, Piliscsaba és Nagykovácsi között elhelyezkedő Szénás hegycsoport a hazai természetvédelem egyik szentély jellegű területe. Borbás Vince, a hazai flóra talán leghíresebb kutatója 1896-ban fedezte fel az egész világon egyedül itt élő pilisi lent. Ez az unikális kis törpecserje április végén kezdi megmutatni szép sárga virágait. A pannon bennszülött és jégkori maradvány fajok élőhelyét jelentő dolomit hegyek azóta a hazai természettudósok zarándokhelyévé váltak. Pilisszentiván egykori földbirtokosa, Karácsonyi Imre gróf már 1934-ben intézkedéseket hozott a pilisi len védelmére. Ma a pilisi len és élőhelye is fokozottan védett és kiemelt európai uniós (Natura 2000) védelmet is élvez. Az országos természetvédelmi őrszolgálat jelvényét is a pilisi len díszíti.

Az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el a Szénások értékét és az itt folyó természetvédelmi munkát, így idén a diploma 25 éves évfordulóját ünnepeljük. Az 1965-ben alapított Európa Diplomát eddig 74 terület nyerte el, közülük három található Magyarországon. Idén szeptember 23-án döntöttek arról, hogy a tavalyi lezajlott helyszíni vizsgálat eredményeként a Szénások diplomáját újabb 10 évre meghosszabbítják.

Természeti élmények a Budai-hegységben kisfilm:

Cím:

2084 Pilisszentiván, Bányász u. 17.

Megközelítés:

Bp. Árpád-hídtól volánbusszal a Pilisszentiváni Polgármesteri Hivatalig, onnan 3 perc gyalog. GPS: 47.608174, 18.897464

Kapcsolattartó:

Tóthné Becsei Katalin, Karlné Menráth Réka

E-mail:

pilisilen@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 511 1802, +36 30477 6720 (munkaidőben)

Nyitva tartás:

A látogatóközpontnak nincs állandó nyitvatartása, csak előre meghirdetett programokhoz kapcsolódva, valamint csoportok számára előzetes bejelentkezéssel látogatható (információ, jelentkezés: pilisilen@dinpi.hu). Kérjük, figyelje a programnaptárunkat!

Belépőjegy

Megnevezés Teljes árú Kedvezményes
Belépőjegy szakvezetéssel 2 000 Ft/fő 1 100 Ft/fő
Belépőjegy szakvezetéssel helyi lakosoknak (lakcímkártya felmutatásával) - 1 000 Ft/fő
Belépőjegy szakvezetés nélkül 1 500 Ft/fő 850 Ft/fő
Regisztrációs jegy - 100 Ft/fő
Terepi program csoportoknak (3 óra, min. 10 fő) 3 300 Ft/fő 2 400 Ft/fő
Tematikus foglalkozás (1 óra, min. 10 fő) 1 500 Ft/fő 900 Ft/fő
Hosszabb tematikus foglalkozás (4 óra, min. 10 fő) 2 100 Ft/fő -
Szakkör 1 iskolai félévre 9 000 Ft/fő -
Szakkör 1 alkalomra 1 200 Ft/fő -
Belépőjegy szakvezetés nélkül helyi lakosoknak (lakcímkártya felmutatásával) - 850 Ft/fő
Terepi nap iskolásoknak, óvodásoknak (min. 200 fő esetén) 900 Ft/fő -
Tematikus szülinap (min. 2 óra, min. 10 fő) 2 000 Ft/fő/óra -
Belépőjegy kézműves tematikájú családi napokra (kiállítás garantált program, 2 óra) 2 000 Ft/fő/óra 1 300 Ft/fő
Kombinált jegy családi napokra (kiállítás és madárgyűrűzés) 2 900 Ft/fő/óra 1 800 Ft/fő
Kombinált jegy családi napokra (kiállítás és garantált túra, 3 óra) 3 500 Ft/fő/óra 2 300 Ft/fő
Emeleti terem/kültéri foglalkoztató bérleti díja workshopok céljára (max. 15 fő) 57 000 Ft/3 óra -
Emeleti terem/kültéri foglalkoztató bérleti díja workshopok céljára (max. 15 fő) minden megkezdett óra 14 000 Ft/óra -
Mosdó használat belépőjeggyel 0 Ft -
Mosdó használat belépőjegy nélkül 300 Ft -


Fizetési módok:
készpénz, bankkártya

Regisztrációs jegy vásárlására jogosultak:  • fogyatékkal élők egy fő kísérővel,

  • 3 éven aluliak,

  • valamint a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói és közeli hozzátartozóik.


Fogyatékkal élők (1 fő kísérővel) regisztrációs jegy vásárlására jogosultak az alábbi dokumentumok valamelyikének felmutatásával: a fogyatékossági támogatásra jogosultnak kiállított hatósági igazolvány, valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ), vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ), vagy a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ), vagy az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ), vagy a Siketvakok Országos Egyesületének (SVOE), vagy az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) tagsági igazolványa.

Az emelt családi pótlékról szóló MÁK-kártya önmagában nem biztosít kedvezményes belépést.

KEDVEZMÉNYEK:
nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, két vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek (max. 2 fő), valamint 10 fő feletti iskolás és óvodás csoportok esetén minden kísérő felnőtt.

ÁLTALÁNOSSÁGBAN: a bemutatóhelyeken, programokon, szakvezetéseken a fenti kedvezményeket csak a kedvezményre jogosító érvényes igazolványok, tehát diákigazolvány (csak érvényes nappali, valamint nemzetközi diákigazolvánnyal), nyugdíjas-szelvény, lakcímkártya, pedagógus igazolvány, nemzeti parki igazolvány, TKME igazolvány és részvételi lap, MABOSZ igazolvány, II. Kerület Kártya vagy Hegyvidék Kártya bemutatása esetén lehet nyújtani.

Pilisi Len díjátadó

Május 10-én, a Madarak és Fák Napján került sor a kitüntetések átadására.

Tovább

Visszatérő vendég

Rekordgyanús barátcinege került a madárhálóba a Jági-tónál.

Tovább

Pilisszentiván egyedülálló értéke – A pilisi len

A pilisszentiváni Szénások Európa Diplomás Terület ismert, fokozottan védett növényritkasága a pilisi len (Linum dolomiticum). A világon egyedül ezen a területen élő bennszülött fajt Borbás Vince, a 19. század egyik úttörő botanikusa írta le 1897-ben.

Tovább

Az első díjazott!

A Pilisszentiván Község Önkormányzata által alapított Pilis Len-díj első díjazottja kolléganőnk Karlné Menráth Réka lett, akinek szívből gratulálunk a méltó elismeréshez!

Tovább

Szavazz a Pilisi Len Látogatóközpontunk épületére!

Év háza pályázat

Tovább

Megújult bemutatóhely Pilisszentivánon

Átadásra került a Pilisi Len Látogatóközpont.

Tovább

Újra diplomásan!

Meghosszabbították a Szénás-hegycsoport Európa Diplomáját.

Tovább

Európa Diploma ellenőrzés a Szénásokon

Szeptember első hetében az Európa Tanácstól Mr. Bev Nichols ellenőr érkezett a Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Területre. Közel 20 éve nem került sor ilyen jellegű látogatásra, így nagy izgalommal vártuk az ellenőrzés napját.

Tovább

A Jági tanösvény újjászületése

Megkezdődtek a Jági tanösvény felújítási munkái. A tanösvény több mint 15 éves, így faszerkezetes elemei folyamatosan mentek tönkre. A felújítást a VEKOP pályázat, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság támogatja.

Tovább

Érdekességek – Madárgyűrűzések a Jági-tónál

A Pilisszentiván határában található Jági-tónál közel 14 éve gyűrűzzük a madarakat. Ez idő alatt több ezer látogató, köztük nagyon sok óvodás- és iskoláskorú gyermek fordult meg nálunk. Kicsinek és nagynak egyaránt hatalmas élményt jelent, hogy testközelbe kerülhetnek az apró tollas jószágokkal, akiket amúgy a legjobb esetben is csak távolról a madáretetőkön láthatnak.

Tovább

Természetvédelem kötéltechnikával

Egyedülálló élőhelykezelés a pilisi len megőrzéséért.

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése

Jági tanösvény

A Jági tanösvény a pilisszentiváni sportpálya (Villa Negra) mellől indul. Önállóan 2-2,5 óra alatt barangolható be kényelmesen a körtúra. 

Tovább

Szénások Európa Diplomás Terület

A Szénások dolomit hegyeit a Budai-hegységben az 1800-as évek vége óta az egyik kiemelkedő jelentőségű hazai természeti területként tartják számon. A társulások számos bennszülött (endemikus) és maradvány (reliktum) faj élőhelyét jelentik, közülük a pilisi len (Linum dolomiticum) a világon egyedül itt él. Értékét az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el. Természetvédelmi kezelésére 2003-ban az Európai Közösség LIFE-Nature programjából nyertünk támogatást.

Tovább

Nagy-Szénás tanösvény - MEGÚJULT!

Hazánk flórájának talán leghíresebb tagja a pilisi len, e kicsinyke de gyönyörű sárga virág, mely az egész világon egyedül a Szénások fokozottan védett lejtőin él. A Pilisi len élőhelye - mutatva e növény európai fontosságát - elnyerte az Európa Tanács által adományozott Európa Diplomát is.

Tovább

Sisakvirág tanösvény

A Sisakvirág tanösvényt a PERIURBAN Parks pályázat támogatásával készítettük el. A pályázatban 14 európai uniós partner vett részt, akik város körüli zöldterületek, parkok, tradicionális mezőgazdasági területek kezelői. A pályázat megvalósítása során megfogalmazódott bennünk, hogy a városok folyamatos növekedésével ezen zöldterületek jelentősége és sérülékenysége egyre nő.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése

Cincér újság (2014. tél) – Védett területek Budapest körül

A Cincér Újság a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság félévente megjelenő kiadványa. Az újság ingyenes terjesztésű, amely megtalálható bemutatóhelyeinken és nagyobb rendezvényeinken.

Kiadja: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (2509 Esztergom, Strázsa-hegy). Felelős kiadó: Füri András. Szerkesztő: Lichter Katalin

Letöltés

Cincér újság (2015. ősz) – Élet a rengetegben

A Cincér Újság a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság félévente megjelenő kiadványa. Az újság ingyenes terjesztésű, amely megtalálható bemutatóhelyeinken és nagyobb rendezvényeinken.

Kiadja: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (2509 Esztergom, Strázsa-hegy). Felelős kiadó: Füri András. Szerkesztő: Lichter Katalin

Letöltés

Cincér újság (2017. nyár)

A Cincér Újság a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság félévente megjelenő kiadványa. Az újság ingyenes terjesztésű, amely megtalálható bemutatóhelyeinken és nagyobb rendezvényeinken.

Kiadja: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (2509 Esztergom, Strázsa-hegy). Felelős kiadó: Füri András. Szerkesztő: Lichter Katalin

Letöltés

Jági tanösvény - Pilisszentiván

Szeretettel köszöntünk Pilisszentivánon  a Jági tanösvényen! Különleges helyre érkeztél! A Kis- és Nagy-Szénás vidéke híres jellegzetes növény- és állatvilágáról. A világon csak itt él a pilisi len!


A sportpálya mellől induló körtúra egyes állomásai részletesen mutatják be a természeti, tájtörténeti, geológiai, állattani, növénytani, valamint kultúrtörténeti értékeket.


A Jági-tóig a tanösvény könnyen járható babakocsival, illetve kísérővel kerekesszékkel is.


Kellemes és izgalmas felfedezőutat kívánunk!

Letöltés

Nagy-Szénás tanösvény füzet

Szeretettel köszöntünk Nagykovácsiban, a Nagy-Szénás tanösvény induló állomásán. Itt kezdődik az Európa diplomás terület. Hogy mi az Európa Diploma? Az Európa Tanács 1965 óta adományozza ezt a címet olyan természeti értékekben különösen gazdag területeknek, amelyek megvédése egész Európa számára rendkívül fontos. A Szénás-hegycsoport 1995-ben nyerte el a diplomát. Mire végigjárod a tanösvényt, meg fogod érteni, hogy miért. Ha ezen a területen mindenki kedve szerint kirándulna, nagy kárt tenne az érzékeny élőhelyekben. Ezért kérünk, hogy a kijelölt utakról ne térj le! A területen ne hagyj semmit, és ne vigyél magaddal mást, csak az élményeidet!

Letöltés
További kapcsolódó kiadványok megjelenítése További kapcsolódó kiadványok elrejtése

Félnapos természetismereti programok

Vállaljuk osztálykirándulások, csoportoknak terepi programok megszervezését! Bemutatóhelyeink, védett területeink bejárhatóak környezeti nevelőinkkel és túravezetőinkkel, akik az élményt egyedi módon, természetesen közvetítik.

Tovább

Pedagógus továbbképzés

Élménypedagógia a mindennapokban – központban a természet szeretete
Pedagógusoknak előírt kreditpont beszámítási lehetőség.

Tovább

Élménybeszámolók 2023-as nyári táborokról

Nyári táboraink nagy sikerrel zárultak 2023-ban is, több helyszínen, változatos programokkal. Mind a gyerekeknek, mind pedig táboroztatóinknak életre szóló élményekben volt részük ebben az évben is, de beszéljenek magukért a kollégáktól és a táborozóktól kapott beszámolók.

Tovább
További kapcsolódó szolgálatások megjelenítése További kapcsolódó szolgálatások elrejtése

VEKOP-4.2.1-15-2016-00006 A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – I. ütem

Megvalósult

A projekt keretében két természetvédelmi bemutatóhely fejlesztését tervezzük megvalósítani Budapest vonzáskörzetében. A meglévő épületek jelen állapotukban nem tudnak a természet felfedezés élményét nyújtó bemutatásnak megfelelő helyszínéül szolgálni, leromlott állapotuk miatt fejlesztésre szorulnak, illetve hiányoznak a szükséges infrastrukturális feltételek.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.