Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Közösségi közlekedéssel a Börzsönybe

Megjelenés: 2022.01.12

<p><span style="color: #34495e;"><strong>Hazánk egyik legnagyobb egybefüggő erdősége nem csak az autóval érkezők célpontja.</strong></span></p>

Az elmúlt években –köszönhetően a járványhelyzet okozta korlátozásoknak– minden eddiginél többen választották a természetjárást a szabadidős eltöltésére. Ennek köszönhetően az elsősorban Budapestről elérhető népszerű túrázó- és kirándulóhelyekre (Budai-hegység, Pilis, Visegrádi-hegység és a Börzsöny) a szokásos emberáradat többszöröse érkezett, mely az érintett területek környezeti terhelését jócskán megemelte.

Még a járványidőszak elején indítottuk a "Hegyen-völgyön, de nem egymás hegyén-hátán" kampányunkat, melyben a tudatos túrázásra hívtuk fel a figyelmet.

A Börzsöny a közepes- és nagy túrák kedvelt helyszíne, azonban a legtöbben a fővárostól való távolsága miatt autóval érik el a választott kirándulóhely kiindulópontját. Szerencsére azonban léteznek jó alternatívák, melyekkel jelentősen tudjuk csökkenteni a védett terület a környezeti terhelését.

Íme a Berki Zoltán turistatérkép- és kalauz szerkesztő által összeállított közösségi közlekedési segédlet:

BUDAPEST -> BÖRZSÖNY

BÖRZSÖNY -> BUDAPEST

 

Kapcsolódó helyek

A Börzsöny

Évmilliókkal ezelőtt a Börzsöny ősvulkán tömbje közel 2000 méter magasan emelkedett a tenger szintje fölé. A későbbi kitörések nyomán kialakuló beszakadások illetve az erőteljes lepusztulások révén a mai legmagasabb pont – a 939 méter magas Csóványos – már „csak” huszadik a száz legmagasabb magyar hegycsúcs listáján.

Tovább