Közösségi közlekedéssel a Börzsönybe

Börzsöny télen (Fotó: Selmeczi Kovács Ádám)

Hazánk egyik legnagyobb egybefüggő erdősége nem csak az autóval érkezők célpontja.

Az elmúlt években –köszönhetően a járványhelyzet okozta korlátozásoknak– minden eddiginél többen választották a természetjárást a szabadidős eltöltésére. Ennek köszönhetően az elsősorban Budapestről elérhető népszerű túrázó- és kirándulóhelyekre (Budai-hegység, Pilis, Visegrádi-hegység és a Börzsöny) a szokásos emberáradat többszöröse érkezett, mely az érintett területek környezeti terhelését jócskán megemelte.

Még a járványidőszak elején indítottuk a "Hegyen-völgyön, de nem egymás hegyén-hátán" kampányunkat, melyben a tudatos túrázásra hívtuk fel a figyelmet.

A Börzsöny a közepes- és nagy túrák kedvelt helyszíne, azonban a legtöbben a fővárostól való távolsága miatt autóval érik el a választott kirándulóhely kiindulópontját. Szerencsére azonban léteznek jó alternatívák, melyekkel jelentősen tudjuk csökkenteni a védett terület a környezeti terhelését.

Íme a Berki Zoltán turistatérkép- és kalauz szerkesztő által összeállított közösségi közlekedési segédlet:

BUDAPEST -> BÖRZSÖNY

BÖRZSÖNY -> BUDAPEST

 

A Börzsöny

Évmilliókkal ezelőtt a Börzsöny ősvulkán tömbje közel 2000 méter magasan emelkedett a tenger szintje fölé. A későbbi kitörések nyomán kialakuló beszakadások illetve az erőteljes lepusztulások révén a mai legmagasabb pont – a 939 méter magas Csóványos – már „csak” huszadik a száz legmagasabb magyar hegycsúcs listáján.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.