Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Isten éltesse, Dr. Jane!

Megjelenés: 2024.04.03

<p><strong><span style="color: #34495e;">Dr. Jane Goodall 90. születésnapját rétkeresztelővel ünnepeltük a Budai Sas-hegyen.</span></strong></p>

A világhírű főemlőskutató ma ünnepli 90. születésnapját, aminek alkalmából a Jane Goodall Intézettel, a Sas-hegy Védő Egyesülettel és az Újbudai Önkormányzattal közösen elneveztük tiszteletére azt a hegylábi rétet, ahol 2019-es látogatásakor facsemetét ültetett. A családias hangulatú ünnepségen rövid köszöntőt mondott Bakai-Nagy Zita, Újbuda alpolgármestere, Tihanyi Ervin, a Sas-hegy Védő Egyesület elnöke, valamint Selmeczi-Kovács Ádám, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. A Jane Goodall által elindított Roots&Shoots Mozgalom képviseletében a tízéves Mira és a tizenkét éve Dorina szólalt fel. A rétkeresztelő végén közös videóüzenetben köszöntöttük fel az ünnepeltet.

A mától Jane Goodall-rét nevet viselő tisztás a Life4OakForests projekt célterületén található. Ennek keretében a Budai Sas-hegy hegylábi területein vegetáció- és tájrehabilitációs munkákat végzünk, amelyek részeként korábban egyes ösvények, így például a Kosbor út és a Szent Márton ösvény már kaptak nevet. A mostani névadással a neves tudós számára szeretnénk újabb emléket állítani, ilyen módon is tisztelegve kimagasló tudományos és környezetvédelmi munkássága előtt.

Kapcsolódó helyek

Budai Sas-hegy TT

"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk." (Dr. Pénzes Antal)

Tovább

A Natura 2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelését célzó természetvédelmi eszközök

Időszak: 2017.07.01 - 2026.12.31

Folyamatban

A projekt célja: NATURA 2000 tölgyerdők természetvédelmi kezelése, szerkezeti és összetételi diverzitásának növelése; mert a változatosság gyönyörködtet!

Tovább