Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Élőhelykezelés a szennyes ínfű fennmaradásáért

Megjelenés: 2024.03.18

<p><span style="color: #169179;"><strong>A Tápió-vidék nyugati részén húzódó löszdombok oldalain néhol még fellelhetők azok az apró löszgyepek, amelyek számos növényritkaságnak jelentik az utolsó „mentsvárat”. </strong></span></p>

Ezek közé tartozik a védett szennyes ínfű (Ajuga laxmannii), amelynek itteni állományait az 1950-es évek végén Zólyomi Bálint, a kor neves botanikusa fedezte fel. Érdekes, hogy a faj legnépesebb populációi a máig fennmaradt bronzkori földvármaradványokhoz (Tápiósági Földvár, Kávai-várhegy) kötődnek. Sajnos a legeltető állattartás megszűnése miatt élőhelyeinek többsége az elmúlt két évtizedben becserjésedett, a megmaradt gyepfoltokat pedig az invazív fajok terjedése veszélyezteti.

E negatív folyamatok megállítása érdekében az elmúlt hetekben tájegységünk munkatársai több alkalommal is élőhelykezelést végeztek, melynek során kézi, illetve gépi erővel távolították el a löszgyepi flórát veszélyeztető avas, sarjakkal teli tavalyi növényzetet. Az eredeti állapotok helyreállításának azonban ezek csak a kezdő lépései voltak, hiszen ahhoz, hogy újra gyönyörködhessünk a szennyes ínfű (és sok más védett növényfaj) tömeges virágzásában, még sokszor meg kell ismételni a beavatkozásokat.

A munka megkezdése előtt így nézett ki a Kávai-várhegy....

Motoros fűkaszákkal, ágvágó ollókkal, gereblyékkel, vasvillákkal távolítottuk el a nagy mennyiségű elszáradt növényi anyagot.

Munkában a szénanyűvő brigád

A Várhegy legmagasabb pontja a fazonigazítás után

Tájkép csata után, amit most megnyertünk, de a háború java még hátra van...

És végül a gyönyörű célfaj, amely májustól látható a löszdombok oldalán

Vidra Tamás tájegységvezető

Dél- és Kelet-Pest Vármegyei Tájegység

Kapcsolódó helyek

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább