Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Elkészültünk! - Sas-hegyi fejlesztések a védett értékekért és a látogatókért

Megjelenés: 2020.11.30

<p><span style="color: #34495e;"><strong>A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Sas-hegy hegylábi részén rekreációs célú fejlesztéseket hajtott végre 2020 őszén. A folyamatos természetvédelmi kezeléseket kiegészítő munka végrehajtása a lakossági igények figyelembe vételével történt.</strong></span></p>

Sétautak megújítása

Járhatóbbá tettük az egyik fő sétautat: a Dayka Gábor utca felől a „Kutyafuttató” irányába    haladó sétányt, valamint annak folytatását is felújítottuk. Az út felső szakaszát egy rejtett  kőris    fasor felszabadításával, valamint a kerítés áthelyezésével tettük szélesebbé és járhatóbbá. Az   illegális gépkocsiforgalom kizárásának érdekében az út két végén ún. parkolóőröket helyeztünk el. A sétaúton tizenhét darab, az utat keresztező vízelvezető csatornát is kialakítottunk, amelyekkel több értékes esővizet tudunk a területen tartani.

2.     Kerítések felújítása

Az elavult és nem esztétikus régi kerítést a legrosszabb szakaszokon kicseréltük és két új kaput is kialakítottunk. A kerítésre továbbra is szükség van annak érdekében, hogy a természeti értékek ne sérüljenek. A későbbiekben a védett értékeket a nemzeti park munkatársai által kísért, a hegylábi részről a Sas-hegyi Látogatóközpontba vezető tematikus túráinkon szeretnénk bemutatni.

Padok és asztalok

A megnövekedett forgalom miatt, valamint a természeti értékek védelme érdekében padokat és asztalokat helyezünk ki a „Kutyafuttató” és a kőris fasor mellett. Célunk az, hogy megvédjük az értékesebb gyepfoltokat és a kirándulóknak kényelmesebb pihenőhelyet biztosítsunk.

Ismeretterjesztő táblák

Három helyen helyeztünk ki a természetvédelmi értékeket bemutató ismeretterjesztő táblákat és figyelemfelkeltő ikonokat.

Hulladékgyűjtő

Hulladékgyűjtőt csak a Dayka Gábor utcai bejáratnál helyeztünk el, ahol az önkormányzat vállalta annak rendszeres ürítését.

A kutyafuttatón és a terület többi részén nem lesznek újabb gyűjtők – egyrészt, mert nem áll módunkban üríteni őket; másrészt, mert szeretnénk tudatosítani az emberekben, hogy hulladékot vigyék magukkal, ne itt dobják el.

Odúk és etetők

Fokozatosan helyezzük ki a madár- (82) és denevér (11) odúkat, madáretetőket (7) és rovarbölcsőket, sün- és lepkelakásokat (16).

Ezeket idővel elfoglalják majd a lakók! Kérjük és köszönjük az etetők téli utántöltését! 

Folyamatos faültetés

A kívánt elegyes molyhos-tölgyes erdőtársulás elérése érdekében folyamatosan ültetünk csemetéket és kisebb fákat. Eddig 40 fát és 500 csemetét ültettünk, köztük molyhos, kocsánytalan és csertölgyet, továbbá vadgyümölcs (vackor, vadalma, berkenyefélék) és más lombos fafajokat (mezei és tatár juhar, sajmeggy).

Az aprítéktároló környezetének rendezése

A terület természetvédelmi kezelésének melléktermékeként keletkező faapríték a Sas-hegyi Látogatóközpont téli fűtését szolgálja. Az aprítéktárolót és környezetét rendezettebbé tettük, elszállítottuk a hulladékokat, felújítottuk a hozzá vezető pallósort. 

 

Ezúton is köszönjük a környékbeli lakosság és a Sas-hegy Védő Egyesület segítségét!

A terület fenntartásában továbbiakban is számítunk közreműködésükre.

Bízunk benne, hogy a minta értékű együttműködés folytatódik!

Köszönjük! 

A fejlesztéseket az „Élettel teli tölgyesekért” című projekt LIFE4OakForests keretében

a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság végzi.

www.dunaipoly.hu dinpi@dinpi.hu

Kapcsolódó helyek

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület  Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. 

Tovább

Budai Sas-hegy TT

"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk." (Dr. Pénzes Antal)

Tovább

A Natura 2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelését célzó természetvédelmi eszközök

Időszak: 2017.07.01 - 2026.12.31

Folyamatban

A projekt célja: NATURA 2000 tölgyerdők természetvédelmi kezelése, szerkezeti és összetételi diverzitásának növelése; mert a változatosság gyönyörködtet!

Tovább