Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Gödöllői Királyi Kastélypark TT

<p>A gödöllői Grassalkovich (Királyi) Kastély felújítása 1990-ben kezdődött meg. Az úgynevezett Felső park az épületegyüttes szerves része. Védetté nyilvánítására egyéni javaslat alapján a közelmúltban került sor.</p>

Védetté nyilvánító jogszabály: a Gödöllői Királyi Kastélypark Természetvédelmi Terület létesítéséről szóló 7/1998. (III. 18.) KTM rendelet. Érintett település: Gödöllő, kiterjedése 26,1 hektár.

 

A védetté nyilvánítás célja a gazdag kultúrtörténetű park jellegzetes tájképi értékeinek megóvása, a telepített fás szárú növényállomány, valamint – az angolparkként fenntartott területrészeken – az eredeti flórát képviselő fajok megőrzése.

A park kultúrtörténeti és tájképi értékei mellett zoológiai és botanikai érdekességeknek is otthont ad.
A Felső parkban építészeti érték a múlt században épült most még romos állapotban lévő kerti pavilon és szökőkút valamint az eredeti pompájában felújított pálmaház. Kultúrtörténeti szempontból értékes a park kialakításától (XVIII. század végén Grassalkovich Antal által) kezdődően a XX. század elejéig tartó időszakban a különböző park építési "divatok" még most is látható nyomai a kert struktúráján és növényzetének összetételén. Kiemelkedő történeti értéket képvisel a park, mint pihenő és tartózkodási hely az itt megfordult jelentős személyiségek (pl.: Mária Terézia, Kossuth Lajos, Ferenc József, Erzsébet királyné, Horthy Miklós, stb.) számára.
 
A telepített növényzet közül jelentős értéket képviselnek a száz éves vagy azt meghaladó korú fák (óriás mamutfenyő (mellmagassági törzskörméret-374 cm), erdei fenyő, páfrányfenyő, japán akác, nyugati platán egyedei, valamint a 80 (eredetileg 120) fából álló kettős fehér vadgesztenye fasor.
Az eredeti, értékes erdőtársulások (kislevelű hársas-tölgyes, gyöngyvirágos-tölgyes) növényzetének képviselői (pl.: kocsányos tölgy, kocsánytalan tölgy, molyhos tölgy, kislevelű hárs, ostorménfa, odvas keltike, közönséges gyömbérgyökér, gyöngyvirág, sárga tyúktaréj) a park hátsó (angolparkként fenntartott) részében még most is megtalálhatóak. Emellett előfordul még a fajkészletében (pl.: homoki gurgolya, magyar szegfű, réti útifű, ligeti zsálya, magyar cickafark) a Gödöllő környéki homokpusztarétekhez hasonlítható gyepfoltok is, amelyekben még virít a védett Janka tarsóka és a budai imola. A felmérések szerint a fás növényfajok száma meghaladja a 120-at, a lágyszárú növényfajok száma pedig ennél is több.
A terület énekesmadár faunája gazdag a környező erdős területekkel és vizes élőhelyekkel fennálló kapcsolat révén. Táplálkozáskor illetve vonuláskor ritkább fajok is megjelennek (pl.: csonttollú, nyaktekercs, zsezse stb.)
 
Gödöllő központjában elhelyezkedő park a város jellegzetes és meghatározó tájképi eleme. Az egykori erdő helyén kialakított parknak a város mezoklímája megőrzésében és a levegő tisztításában kiemelkedő szerepe van.
Napjainkban egyik leglátogatottabb történelmi emlékhelyünké vált a Királyi Kastély és az azt körbe ölelő park. További rekonstrukciós munkák folytatása mind az épített mind pedig a természeti értékek szempontjából elengedhetetlen.

Részletek:

  • Kapcsolattartó: Szénási Valentin
  • E-mail: szenasiv@dinpi.hu
  • Telefon: +36 30 663 4652

Kapcsolódó hírek

Janka-tarsóka virágzás Gödöllőn

Idén első alkalommal, sikeresen valósult meg a Gödöllői Királyi Kastélypark Természetvédelmi Területen az épp kezdődő Janka-tarsóka virágzás megtekintése.

Tovább

Dombvidéki Zöld Forgatag – Családi napot tartottunk Gödöllőn

Idén 25 éves a Gödöllői Tájvédelmi Körzet. Az évforduló alkalmából a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Dombvidéki Zöld Forgatag címmel családi napot tartott a Gödöllői Királyi Kastély parkjában szeptember 6-án.

Tovább