Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

A Kőlik-völgy barlangjai

A Vértes vadregényes völgyében több kisebb üreg is nyílik. Közülük már messziről szembetűnik a Kő-lik keskeny, magas hasadéka.

Kategóriák: Túrával látogatható

Találd meg!

A Csákvártól keletre található Kőlik-völgybe a Haraszt-hegyi tanösvény mentén érdemes ellátogatni, ami a Gánt felé vezető út mellől, a vízművel szemközti parkolóból indul. A körtúraként kialakított tanösvény jelzésen bármelyik irányból megközelíthetjük a barlangot, de ha sorban szeretnénk követni a megállókat, akkor a nyugati ágán induljunk el. A Kő-likat a Kerek-hegyről lefutó kopár gerincről való leereszkedés után, a tanösvény 6. táblájánál fogjuk meglátni.

Fedezd fel!

A Kőlik-völgyben és a tanösvény környezetében több kisebb barlang is rejtőzik, de nagy részük jelentéktelen méretű kis üreg. A tanösvény indulása után nem sokkal (a 2. és 3. számú tábla közötti szakaszon) találjuk például a Balogh-völgyi odút, mely egy kicsi, karsztvízszint alatti oldással keletkezett barlangocska.
A völgy legjelentősebb barlangja a Kő-lik, melynek magasan a sziklafalban nyíló, érdekes formájú bejárata messziről is jól látszik. Ennek a barlangnak elsősorban a bejárata képvisel tájképi értéket, mivel mögötte nem húzódnak hosszabb járatok. Éppen ezért a barlangba való felmászással sem nagyon érdemes kísérletezni, melyet a könnyen omló kőzet és a nehéz, kitett mászás tovább nehezítene. A bejárat viszont jól látható a völgy alján található 6. számú tanösvény táblától, vagy a völgy szemközti oldalára felkapaszkodva.
A völgy mentén kicsit lejjebb, ahol a tanösvény jelzés élesen visszakanyarodik a kiinduló pont felé, a Csákvári-kőfülkét találjuk egy balra kiágazó ösvény végén. Dolomitkonglomerátumból álló, alacsony sziklafalban nyíló, egyetlen félkör alaprajzú beöblösödésből álló, kisméretű barlang.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Vértes-hegység, Kőlik-völgy
legközelebbi település: Csákvár
túra hossza, ideje: 3,5 km | 2 óra
megközelíthetőség: jelzett turistaúton (tanösvény jelzés)
terület védettsége: -
A barlang
barlang hossza: 13 méter
bejárat GPS koordinátája: 47,39630° N 18,44280° E
védettség: védett
látogathatóság: szabadon látogatható
legfőbb értékei: meghatározó tájképi érték

Tudj meg többet!

A Dunántúli-középhegység vonulatához tartozó Vértes legnagyobb része dolomitos kőzetekből épül fel. Összetétele és kialakulása ugyan hasonlít a mészkőéhez, de annál jóval nehezebben oldható, és így kevésbé jól karsztosodik, mint a mészkő. Éppen ezért például víznyelőket, töbröket, bő vizű karsztforrásokat, és egyéb felszíni karsztjelenségeket sem igazán találhatunk itt. Ugyanígy a mélyben sem tudtak kialakulni nagy barlangrendszerek, csak a kőzet repedései, hasadékai mentén létrejött kisebb üregek.    
A Vértesben számszerűleg ugyan sok barlang található (kb. 115 db), de ezek mindegyike kicsi. Legtöbbjük a hegység déli irányú völgyeiben található, és általában a felszín alatt szivárgó vizek oldásával, vagy fagyaprózódás hatására keletkeztek. A keskeny kis kőzetrepedésekbe beszivárgó víz, ha télen megfagy, a jég megnövekvő térfogata megrepeszti a kőzetet, újabb kis réseket hozva létre benne. A megrepedezett, meglazult kőzetdarabkák aztán kiperegenek, a fagy pedig a következő télen újra és újra kikezdi a kőzet felületét, és tovább repeszti azt. Sok vértesi barlanghoz hasonlóan így keletkeztek a Kőlik-völgy üregei is, melyek ily módon való formálódása a mai napig is tart.
A falvak közelében nyíló, feltűnő bejáratú barlangokhoz sokszor fűződnek mondák. A Kő-lik esetében is feltehetően a nagyméretű bejárat adta az alapot azoknak a mondáknak, miszerint a falu népe a török elől ide bújtatta a lányokat, asszonyokat. Egy másik legenda szerint a Rákóczi hadseregéből megmaradt Frádi vitéz menekülés közben lovával leugratott itt a szikláról. Lova belepusztult, de ő maga túlélte, és elrejtőzött a barlangban, majd itt is maradt élete végéig.

Vigyázz rá!

A barlang denevérek szálláshelyéül is szolgál, illetve időszakosan gyöngybaglyot is megfigyeltek benne, melyre a bejárat alatt fellelhető bagolyköpetek is utalnak. A gyöngybaglyok nagy valószínűséggel épp a denevérek jelenléte miatt bukkannak itt fel rendszeresen, és táplálékként fogyasztják őket.

+ TIPP

A Haraszt-hegyi tanösvény nem csak a barlangokról, de a környék élővilágáról, növény és állatvilágáról is szól, legszebb arcát ősszel mutatja.


Barlangvédelem
Hazánkban valamennyi barlang ex-lege védett. Ezt azt jelenti, hogy megismerésének pillanatától kezdve óvja a törvény hatalma, és nem szükséges külön védetté nyilvánítási eljárás, ha új barlang, vagy barlangszakasz létezésére derül fény. Az egyszerű védettségen túl a jelentősebb barlangok megkülönböztetetten védett, a legkülönlegesebbek és legféltettebbek pedig fokozottan védett címet is kaphatnak.*

Miért fontos a barlangok védelme?
  • Mert valamennyi barlang a természet egyedi, megismételhetetlen képződménye, így minden barlang más és más.
  • Mert számos földtani értéknek, különleges ásványkiválásnak hordozói, melyek fontos információkkal szolgálhatnak a természettudományok számára.
  • Mert őslénytani, régészeti leleteket rejthetnek magukban, melyek hozzásegítenek múltunk jobb megismeréséhez.
  • Mert különleges, speciálisan a barlangi körülményekhez alkalmazkodott élővilágnak adnak otthont.
  • Mert az élettelen természeti értékekben bekövetkezett károk soha többé nem regenerálódnak, és nem állíthatók helyre!
Ne feledd!
A barlangok értékeinek védelme azok felelőssége, akik látogatják őket, és élvezik az általuk nyújtott élményeket!

*A barlangok védelmének részletes szabályait a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény, és a 13/1998 (V.6.) KTM rendelet tartalmazza.  Tovább

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Tovább