Vadmacskakaland

Félix, a Budakeszi Vadasparkban élő mentett vadmacska

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy találkozott már vadon élő vadmacskával. És bizony még a hivatásos természetvédők közül is kevesen részesültek ilyen szerencsében. A találkozás tényleg kivételes alkalom, viszont vadkamera általi megfigyelésükre több esély van. A vadmacska állomány jobb megismerését és közös élőhelyi védelmét szolgálja az az összefogás, amely a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budakeszi Vadaspark között született a Pilis, Visegrádi- és Budai-hegység területén.

Ez a kevésbé ismert ragadozónk rejtett életmódot él, éjszaka mozog, ekkor jár zsákmánya után is. A kutatásban részt vevő természetvédelmi őrök vadkamerákat helyeztek ki olyan területeken, ahol gyanították, hogy előfordulnak vadmacskák, vagy esetleg erdészek ismertek korábbi előfordulást.

A Börzsönyben rendszeresen kameracsapda-lencsevégre kerül a vadmacska, hiszen ott még akadnak nagy, háborítatlan erdőterületek, ahol például a hiúz és a farkas is megtalálják életfeltételeiket. A Pilisben és a Visegrádi-hegységben is viszonylag hamar nyomukra bukkantunk, a kevésbé zavart, összefüggő nagyobb hegyvidéki területeken.

A Budai-hegységben a vadmacska megpillantása azonban hosszú ideig váratott magára. Másfél éves kitartó kutató munka kellett ahhoz, hogy végre megjelenjenek a vadkamerák előtt.

Az, hogy a sűrűn lakott budai agglomeráció közelében, ahol tulajdonképpen az összes természetvédelmi probléma koncentráltan van jelen: hatalmas turistaforgalom, a természetben illegálisan űzött technikai sportok, az erdő határáig felkúszó lakóövezetek, a póráz nélkül sétáltatott, vagy kóbor kutyák jelenléte, a vadmacska felbukkanása csodaszámba megy. Nem elhanyagolható problémát jelentenek a megszökött vagy kóborló házi macskák, amelyekkel a vadmacska képes hibridizálódni. Mégis, mindezek ellenére most már tudjuk, hogy a fővárosunkhoz legközelebbi hegységben is élnek ezek a rejtőzködő, kistermetű, pompás megjelenésű ragadozók.

Aki maga is részese szeretne lenni a vadmacsKAlandnak, azt szeretettel várjuk a Pilisi Len Látogatóközpontba Pilisszentivánon, ahol egy szabaduló szoba jellegű kalandjátékban próbálhatja ki mindenki, hogy a természetvédelmi őrök bőrébe bújva, sikerül-e megtalálnia a titokzatos ragadozót. Első lehetőség a játékos program kipróbálására február 17-én délután 14 órától lesz. További részletek itt >>

Bíró Sándor, Karlné Menráth Réka, Novák Adrián

PilisBudapest Környéki Tájegység

 

Budai Tájvédelmi Körzet

A Budai-hegyek fokozódó beépülése, a természetes élőhelyek egyre gyorsuló pusztulása, nemcsak az élővilágot, de a folyamatot gerjesztő lakosság testi és lelki egészségét egyaránt veszélyeztetni kezdte. Így 1978-ban létrejött, a Budai-hegység nagy részének jogi védelmét biztosító, 10528 hektár területű Budai Tájvédelmi Körzet. Igaz, a budai térségben kisebb-nagyobb területeket már a korábbi években védetté nyilvánítottak, de a terület átfogó védelme csak ekkor valósult meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.