Generációváltás az ipolyszögi Égerlápon

Ipoly-túra 20

1976-tól kerültek megrendezésre az Ipoly völgyében a természetvédelmi és ornitológiai táborok. Ezek célja a madárjelölés mellett a fiatalabb korosztály érdeklődésének felkeltése a természetvédelem, az élőhelyek megismerése és megőrzése iránt. A táborok hol az ipolyszögi Égerlápon, hol a Balassagyarmat melletti Nyírjesben, hol Dejtáron kerültek megrendezésre.

Az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején a táborozók között sok, akkor középiskolás korú fiatal volt, akikből baráti társaság szerveződött. Csóri Miklós tanár úrban, aki a táborok rendszeres résztvevője volt, vetődött fel az ötlet, hogy megszervezzen egy gyalogtúrát az Ipoly folyó forrásától a torkolatig, amelyben ennek a baráti társaságnak a tagjai vettek részt 2003-ban.

Ipoly névnapjához kötődően a hét végén ünnepelték meg az Ipoly-túra 20 éves évfordulóját. Az akkori gyerekek az évek múlásával férjhez mentek, megnősültek. Az ország minden részéről visszajöttek, hozták férjüket, feleségüket, és ami a legfontosabb, gyermekeiket. A gyerekek szemében ugyanazt az érdeklődést láttam megcsillanni, mint évtizedekkel ezelőtt szüleik szemében. A hálók ellenőrzésének időpontjában az első szóra otthagyták a tüzet, a botok faragását, a paprikás krumpli kavargatását és lelkesen szaladtak megnézni, vajon miféle és hány madár akadt a hálóba. A kiszedett madarakat zsákokba raktuk, amelyekkel elégedetten ballagtunk vissza a táborba. A gyerekek a zsákokat le nem tették, át nem adták egymásnak, és a jelölés után boldogan engedték el a megjelölt madarakat. Igaz, voltak egyes cinegék, amelyek igencsak ragaszkodtak tartóik ujjbegyéhez.

Estére elfáradva az egész napos madarászástól és a jó levegőtől, elszunnyadtak szüleik ölében, akik az Ipoly-túráról és a régi táborokról készült kisfilmeket és fényképeket nézték meg visszaemlékezve a húsz évvel ezelőtt történtekre.

Kagyerják Pál, természetvédelmi őr

Az Ipoly

A nemzeti park másik névadója az év nagy részében jelentéktelen vízfolyásnak tűnik, ám az itt élők jól tudják, hogy valós a megtisztelő cím, amely hazánk legszeszélyesebb folyójává tette az Ipolyt. Majd’ kilencszázszoros különbség mutatkozik a kisvízi és az árvízi vízhozam között, melynél nagyobbat csak a Tisza produkál a Kárpát-medencében.

Tovább

Ipoly-völgy

A több, mint 2300 hektáros vízes élőhely 2001-ben került fel a Ramsari Területek listájára.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.