Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Zöld jeles napok és tájbejárás sorozat Budapesten és környékén

Időszak: 2011.07.01 - 2012.06.30

Téma: Környezeti nevelés

Forrás: KMOP

A természeti értékek bemutatása és szemléletformálás érdekében végzett pályázat az alábbi részekből állt:- Zöld szervezetekkel közös marketing akciók.- Interaktív programok. Hatékonysgmérése. Iskolás korosztály elérése tájbejárás sorozaton és a nyári táborokon keresztül.

Barlanglátogatás, madárgyűrűzési bemutató, természetismereti foglalkozások, valamint ismerkedés a hagyományos paraszti gazdasággal, életmóddal. Többek között ezeken a programokon vehetett részt ezer általános iskolás a tájbejárás-sorozatban. A Zöld jeles napok szintén díjmentes rendezvényein pedig csaknem ötezren vettek részt. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein szervezett programok a fenntartható életmódot és a környezettudatos viselkedést népszerűsítették. A tájbejárás során 40 általános iskolai osztályt láttunk vendégül alábbi bemutatóhelyeinken:

1. Sas-hegy: Menedék a betontengerben
A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen található megújult Látogatóközpontban a Menedék a betontengerben című interaktív kiállítást tekintették meg az iskolások, majd szakember kalauzolásával járták végig a védett természeti értékekben bővelkedő területet. Kisállat-bemutatónkon a környezetünkben élő kisemlősökkel ismerkedtek a gyerekek.
 
2. Ócsa: harmóniában a természettel
Az öregfalu központjában, a román stílusú Árpád-kori templom közvetlen szomszédságában található Ócsai Tájház nádfedeles épületeiben a hagyományos paraszti gazdálkodás eszközeivel, alapanyagaival, kézműves technikáival, hazai festő növényekkel ismerkedtek meg a gyerekek, valamint azzal, hogy egykor a parasztgazdaságokban nem keletkezett hulladék.

3. Szemlő-hegyi-barlang: föld alatti világ a város alatt
A Budapest föld alatti virágoskertjének is nevezett Szemlő-hegyi-barlangban a természet különleges képződményeivel, a barlangok kialakulásáról, formakincséről és ásványairól tudhattak meg érdekességeket az iskolások. A barlangtúra után megtekintették a látogatóközpont interaktív kiállítását, valamint a fölötte kialakított öko játszóteret és tanösvényt.

4. Pilisszentiván: természetvizsgáló hátizsákkal a Jági tanösvényen
A Pilisszentivánon található látogatóközpontban a diákok megtekintették a természetvédelmi oltalom alatt álló, növényritkaságokban bővelkedő Szénás hegycsoport jellemző élőhelyeit, nagyvadfajait, lepkéit és tájtörténetét bemutató kiállítást. Természetvizsgáló hátizsákkal a közeli Jági-tóhoz kirándultak, ahol vízminőség meghatározást végeztek és ismerkedtek a vízben élő apró gerincesekkel és rovarokkal.

5. Farmos: madarak és vizek védelme
A Tápió vidékén, Farmoson a diákok a vizes élőhelyekkel ismerkedtek, madárgyűrűzési bemutatón vettek részt és a vidék növény és állatvilágát (védett növények, ragadozó madarak, bagolyköpetet) tanulmányozták. A „Zöld jeles napok” programsorozat a fővárosban a Jókai-kertben kezdődött, ahol augusztusban kétszer egyhetes játszótábort szerveztünk a szociálisan rászoruló gyermekek számára.
A Sas-hegyi Látogatóközpontban augusztus 20-án kerekesszékes látogatókat fogadtunk. Nem csak a Látogatóközpont interaktív kiállítását, valamint a tűzijátékot nézhették meg zavartalanul, hanem részt vehettek "Az alkalmazkodás mesterei" c. kisállat-bemutatón, valamint környezettudatossági játékokon.
Hat rendezvény helyszíne az Ócsai Tájház volt, ahol a hagyományos vidéki életmódot, ünnepeket és gazdálkodást elevenítettük fel élményszerűen.
A Víz Világnapja alkalmából a Pilisi Len látogatóközpontba invitáltuk az érdeklődőket. Itt és a közeli Jági-tónál a vizek élővilágáról, védelméről, a víztakarékosság módszereiről, a környezetbarát háztartás vezetéséről és mezőgazdálkodásról tudhattak meg érdekességeket a látogatók. A gyerekek kedvence a látványos madárgyűrűzés volt, s nagy érdeklődés kísérte a hulladékhasznosítási és komposztálási bemutatót is. Több mint négyszáz részvevője volt a rendezvénynek.
A programsorozat legnépszerűbb eseményére április 22-én, a Föld Napja alkalmából került sor Budapesten, a Pál-völgyi-kőfejtőben. Az egész napos családi rendezvényre több mint háromezren voltak kíváncsiak. Ekkor természetismereti vetélkedőkkel, madárbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, természetvédő szervezetek bemutatkozásával népszerűsítettük a természet-, és környezetvédelmi szemléletet.