Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Az Ipoly-völgye és a Duna-Ipoly Nemzeti Park északkeleti kapuja

Időszak: 2010.10.01 - 2011.09.30

Téma: Ökoturisztika, Környezeti nevelés

Forrás: HUSK

A pályázat vezető partnere a szlovákiai Ipoly Unió, külföldi projekt partnere a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI). A DINPI fő tevékenysége a pályázatban 1-1 madármegfigyelő torony építése Ipolyvecén és Dejtáron, valamint a dejtári Páskom legelő tanösvény felújítása.

A Középső és Alsó Ipoly-mente mind Szlovákiában mind Magyarországon periférikus helyzetben lévő térség. Egészen a 80-s évek végéig a mezőgazdaság volt a térség húzóágazata. Napjainkban leginkább a magas munkanélküliség, a fiatalok elvándorlása, befektetések hiánya, a falvak elnéptelenedése és a vidék elmaradottsága jellemzi a területet. A térség felemelkedésének kulcsa a természeti környezetben ill. a természeti és kulturális örökségen alapuló vidéki turizmus felélénkítésében rejlik, ami az itt élő emberek számára biztosítana kiegészítő megélhetést.

Vidéki turizmus szempontjából a folyó mindkét partja rendkívül gazdag olyan természeti és kulturális értékekben, mint pl. a Duna-Ipoly Nemzeti Park, az Ipoly-mente Ramsari Terület, NATURA 2000-es területek, az Ipolytarnóci Ősmaradványok, a Selmeci-hegyek természetvédelmi terület, az UNESCO világörökség részét képező települések (Hollókő, Selmecbánya), maga az Ipoly folyó, vizes élőterületek, ártéri erdők, stb. Ezen értékek fejlesztő ereje azok egységén ill. egységes kihasználásán alapul. A turista térségbe „csábításához” ill. az említett természeti és kulturális látványosságok megfelelő kihasználásához hiányzik egy egységes menedzment és a turisztikai infrastruktúra: étkeztető és szálláshelyek, turistautak, kerékpárutak, stb.

Ezen hiányosságok pótlása céljából a 2010. októbere és 2011. szeptembere közötti időszakban az ipolysági székhelyű Ipoly-mente Környezetvédelmi és Kulturális Egyesülete a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen az EU 2007-2013-as költségvetési időszakára szóló Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében egy közös beruházást valósított meg. A pályázat támogatást 511 907,50 EUR összköltségvetéssel nyert támogatást.

A partnerek elsődleges célja egy komplex természetvédelmi és turisztikai csomag kialakítása volt. A térségbe érkező látogatóknak ugyanis problémát jelent, hogy nincs egy olyan „kiidulási pont”, ahol segítséget, információt kérhetnének a térségről, különös tekintettel a védett területekre, turista útvonalakra, tanösvényekre, stb. A folyó jobb partján az Ipoly Unió már 2004 óta tevékenykedik a „Jégmadár Látogatói Központ” kialakításán. A központ maga nyolc kétszintes faépületből (szállásépületek) és egy háromszintes főépületből áll. E projekt keretében a főépület rekonstrukciójára, a belső járdák és utak, a terület külső világításának kialakítására, valamint a kerítés cseréjére került sor.

A folyó bal partja, a projekt magyarországi célterülete a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. A pályázat keretében az Ipoly árterén (Ipolyvece és Dejtár községek közelében) megépült 2 madármegfigyelő torony, valamint felújításra került a Páskom legelő tanösvényt.
Szöveg: www.ipelskaunia.sk   Pályázati partner: Ipoly Unió (Ipelska Unia)
Megvalósítás időszaka: 2010. október 1. - 2011. szeptember 30.