Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

A Jókai-kert helyreállítása

Időszak: 2010.07.01 - 2011.09.16

Téma: Történeti kertek, Ökoturisztika, Környezeti nevelés

Forrás: KMOP

A Budapest XII. kerületében, a Költő utca 19-25 szám alatt található, történeti kertként nyilvántartott, országos műemléki védelem alatt álló Jókai-kert teljes felújítása.

Jókai Mór svábhegyi kertje az irodalomkedvelők és a természetvédők számára is fontos kiindulási pont. Egyrészt fák, szobrok, épületek őrzik az egykori tulajdonos emlékét, másrészt a park évtizedek óta otthont ad a természetvédelem állami és civil intézményeinek, természetvédelmi könyvtárnak, kőparknak, odú- és madárkiállításnak is. A magyar kertművészet történetének jelentős alkotása napjainkra teljes felújításra szorult. A pályázat célja a park történeti jellegének helyreállítása, Jókai Mór
„tündérkertjének” visszaidézése, és az aktív természetvédelem elősegítése volt.
Ennek érdekében az alábbi feladatokat végeztük el:
– • Jókai Mór szellemében gyümölcsfákat, rózsakertet, szőlőlugasokat létesítettünk, felújítottuk a szélfogó erdősávokat és eltávolítottuk az özönnövényeket.
– • Jókai korát és a kert természeti értékeit bemutató információs táblákat állítottunk fel a Petőfi Irodalmi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel összefogva.
– • Madárbarát kertet alakítottunk ki madárodúk és madáritatók kihelyezésével.