Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Védett értékek felmérése a Vértesben

Megjelenés: 2016.06.23

A Vértes-Mezőföldi TTE-ben javában zajlik a Natura 2000-es jelölő fajok valamint a védett természeti értékek monitoringja.

A felmért adatok segítik az adott élőhelyen a megfelelő kezelési tervek kidolgozását, a szakhatóságok munkáját. A nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) az egyik legnagyobb termetű bogarunk, mellyel az öreg állományú tölgyesekben találkozhatunk. A havasi cincér (Rosalia alpina) imágói júniustól figyelhetők meg, leginkább az idős állományú bükkerdőkben. A különböző orchidea- és lepkefajok jelenlétükkel jelzik a jó állapotú élőhelyeket.

Kapcsolódó helyek

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább