Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Tűzijátékok természetvédelmi szempontú korlátozásának betartása Tatán

Megjelenés: 2023.10.30

<p><span style="color: #169179;"><strong>Tata Város Önkormányzata, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei szervezete, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság társhatóságokkal és szervezetekkel együtt dolgozik egész év folyamán a tűzijátékok természetvédelmi szempontú korlátozásának betartására Tatán.</strong></span></p>

Több részterületen munkálkodnak az érintettek. A szervezés, előkészítés egyik fontos lépcsőfoka volt október 26-án, Tatán a Fényes tanösvény bemutató épületében megtartott polgári természetőr vizsga, melyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese bonyolított le.
 
A nap folyamán 15 fő tett sikeres vizsgát jogi, szakmai és helyi természetrajzi ismeretekből.
 
 
Kik is azok a polgári természetőrök?
 
Az állampolgárok polgári természetőrként segíthetik a hivatásos természetvédelmi őrök munkáját. A polgári természetőrök közfeladatot ellátó személyek, joguk van, hogy figyelmeztessék, és távozásra szólítsák fel a természeti értéket veszélyeztető vagy károsító cselekmények elkövetőit, jogi eljárás esetén tanúskodjanak.
Munkájukhoz sorszámozott polgári természetőr igazolványt és jelvényt kapnak, önként vállalt, díjazás nélküli tevékenységüket a Nemzeti Park Igazgatósággal kötött írásbeli megállapodás alapján végzik. A működési területükön dolgozó természetvédelmi őrökkel napi kapcsolatban vannak.
 
Milyen feladatai vannak egy polgári természetőrnek?
 
  • szolgálati területén megtalálható állat- és növényfajok életének figyelemmel kísérése
  • védett, fokozottan védett fajok állományának rögzítése, felmérése
  • védett területek ellenőrzése, őrzése
  • szakmapolitikai munkába és természetvédelmi programokba bekapcsolódás
  • környezeti nevelés, felvilágosító tevékenység, előadások tartása
 
A frissen vizsgázott polgári őrök munkájához sok sikert és elkötelezettséget kívánunk!
 
Fotók: MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport

Kapcsolódó helyek

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse. Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább