Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Ragadozómadár-gyűrűzés a Vértesben

Megjelenés: 2016.05.23

A Vértes-Mezőföldi Tájegységben zajlik a fokozottan védett ragadozómadarak költési sikerének ellenőrzése, a fiókák jelölése.

A rétisas, a vándorsólyom a kerecsensólyom a tápláléklánc csúcsán állnak, szerepük a terület élővilágának egyensúlyában rendkívül jelentős. Azonnal jelzik, ha az ökoszisztémában kedvezőtlen folyamatok indulnak be. Napjainkban a szélsőséges időjárási jelenségeken túl a szándékos madárpusztítások, mérgezések veszélyeztetik leginkább a populációikat. E ragadozómadarak védelme Igazgatóságunk egyik kiemelt feladata.

Kapcsolódó helyek

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább