Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Projekt a vizes élőhelyekért

Megjelenés: 2023.10.06

<p>A "Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében" című projekt ünnepélyes zárórendezvényét tartottuk meg Dinnyésen.</p>

A Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban tartott ünnepségen dr Rácz András környezetügyért felelős államtitkár és Füri András igazgató egyaránt kiemelte a természetvédelemben dolgozó szakemberek és a helyi döntéshozók és civilek együttműködésének fontosságát – amely nélkül ez a projekt sem valósulhatott volna meg.

A projekt célja a Mezőföldön kiemelt jelentőséggel bíró vizes területeken megtalálható közösségi jelentőségű élőhelyek természetességének javítása, kiterjedésük növelése, az oltalom alatt álló fajok számára alkalmas élőhelyek javítása a vízellátás javításával és az időszakos vízborítás növelésével. A vízvisszatartás mellett a természetszerű állapotú élőhelyeket veszélyeztető inváziós növényfajok állományának visszaszorítására is nagy hangsúlyt helyeztek a szakemberek.

A vizes élőhelyek és a hozzájuk kapcsolódó vízi madár közösség rendkívül kedvelt látványosságok ezért a Dinnyési-fertő melletti Madárdal tanösvényen több új, bemutatási és környezeti nevelési célú elem is megvalósult.

A projektről készült kisfilm: 

Kapcsolódó helyek

Dinnyési-fertő TT

A Balaton felé vezető vasútvonal és a 7-es országút elkészülte előtt a Velencei-tó nádasai délnyugati irányban Dinnyés községig húzódtak. A vizes, nádas terület a Dinnyés-Kajtor csatorna (amely a Velencei-tó vízfeleslegét hivatott levezetni) két oldalán 1966 óta védett. A Velencei-tavon megnövekedett idegenforgalmi terhelés miatt az onnan kiszoruló védett madaraknak nyújt biztonságos, zavartalan élőhelyet.

Tovább

Velencei-tó és Dinnyési-fertő

A Fejér vármegyében található két vizes élőhely 965 hektáros összterülete 1979 óta szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek listáján. A terület eredetileg egybefüggő tó volt, azonban a feltöltődés miatt a Dinnyési-fertő levált a magterületről. Így a Velencei-tavat nyílt vízfelület, míg a Dinnyési-fertőt nádasos, úszólápos, kevés nyíltvizes terület jellemzi. A két tó azonban kiegészíti egymást, szerves részei egymásnak.

Tovább

Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében

Időszak: 2016.09.01 - 2023.10.31

Megvalósult

A Mezőföld fejér vármegyei területére a több évszázados tájhasználat következtében mára az intenzív mezőgazdasági – különösen szántóföldi – gazdálkodás nyomja rá a bélyegét. Ebben a környezetben természetvédelmi szempontból kiemelt szerepet kapnak a még fennmaradt vizes élőhelyek.

Tovább