Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Madárkapitányoknak állított emléket a Természetvédelmi Őrszolgálat

Megjelenés: 2023.10.01

<p><span style="background-color: #ffffff; color: #e03e2d;"><strong>Szeptember végén a Természetvédelmi Őrszolgálat hazai tíz nemzeti parkból érkező tagjait látta vendégül a Duna-Ipoly és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A kétnapos szakmai találkozó nyitóünnepségén a „madárkapitányok” emlékét ápoló emlékkövet avattak a felső-Kiskunsági Ürbő-pusztán.</strong></span></p>

Magyarországon az első hivatásszerűen a természeti értékek védelmére alkalmazott személy Gulyás József kócsagőr volt, akinek feladata az akkor a kipusztulás szélén álló nagy kócsagok őrzése volt a Kis-Balatonon. A hivatásos természetvédelmi őrzés második helyszíne a felső-kiskunsági Ürbő-puszta lett, aminek térségében a 20. század elején a piacokon keresett árucikknek számító madártojások mértéktelen tavaszi gyűjtése számos madárfaj fennmaradását veszélyeztette. Ürbő-pusztán és a környék vizes élőhelyein valamennyi földön fészkelő madár tojását gyűjtötték, de különösen keresett volt a bíbic tojása. 

A fészekőrzés sürgetővé vált feladatával 1923-ban a helyi csendőrséget bízták meg. A csendőrök – mint „madárkapitányok” – szolgálati idejükön túl egymást váltva látták el a feladatot, de a tojásgyűjtések megakadályozásában részt vettek helyi gazdálkodók, vadászok, természetjárók és madarászok is.

A szeptember 27-i avatóünnepségen Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára különleges alkalomként értékelte, hogy több száz egyenruhás természetvédelmi őrrel állhat szemben. Beszédében kiemelte, hogy amikor 1922-ben Gulyás József kócsagőr munkába állt, mindössze 4 pár nagy kócsag élt a Kis-Balatonnál, ma pedig már az ország összes területén megtalálható ez a faj. A nagy kócsag nem csak a hazai természetvédelem címerállata, de a sikertörténete is egyben.

Természetvédelmi Őrök Szakmai Találkozója Ürbő-pusztán, 2023

Az ünnepségen felavatták és megkoszorúzták a tíz nemzetipark-igazgatóság nevében a kiskunsági madárkapitányok emlékkövét. A Dr. Balanyi Zoltán szobrászművész által készített alkotás a Bugyi és Kunpeszér közötti Sándor-halmi kilátó mellett került elhelyezésre.

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára és Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója megkoszorúzza a Madárkapitányok emlékkövét

A természetvédelmi őrök kétnapos szakmai találkozója terepi programokkal, majd a második napon szakmai előadásokkal folytatódott. A rendezvényen bemutatták Dr. Magyar Gábor és Bankovics Attila Madárkapitányok című könyvét is.

Természetvédelmi őrök szakmai találkozója 2023

 

Fotók: Kiss Imre, Schneider Viktor