Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Közösségi közlekedéssel a Pilisbe és a Visegrádi-hegységbe

Megjelenés: 2024.01.09

<p><span style="color: #236fa1;"><strong>Hazánk legnagyobb számban látogatott kirándulóhelyei, a Pilis és a Börzsöny nem csak az autóval érkezők célpontja.</strong></span></p>

Az elmúlt években minden eddiginél többen választották a természetjárást a szabadidő eltöltésére. Ennek köszönhetően az elsősorban Budapestről elérhető népszerű túrázó- és kirándulóhelyekre (Budai-hegység, Pilis, Visegrádi-hegység és a Börzsöny) a szokásos emberáradat többszöröse érkezett, mely az érintett területek környezeti terhelését jócskán megemelte.

A havazás megérkezésével a magasabban fekvő kirándulóhelyeket szabályosan "ellepték" a kirándulni vágyók. Több helyen hatalmas forgalmi dugók alakultak ki és több útszakaszt le is kellett zárni.

A Börzsöny és a Pilis a közepes- és nagy túrák kedvelt helyszínei, azonban a legtöbben a fővárostól való távolság miatt autóval érik el a választott kirándulóhely kiindulópontját. Szerencsére azonban léteznek jó alternatívák, melyekkel jelentősen tudjuk csökkenteni a védett terület a környezeti terhelését.

Íme a Berki Zoltán turistatérkép- és kalauz szerkesztő által összeállított közösségi közlekedési segédlet:

BUDAPEST -> BÖRZSÖNY

BÖRZSÖNY -> BUDAPEST

BUDAPEST -> PILIS

PILIS -> BUDAPEST

Kapcsolódó helyek

A Börzsöny

Évmilliókkal ezelőtt a Börzsöny ősvulkán tömbje közel 2000 méter magasan emelkedett a tenger szintje fölé. A későbbi kitörések nyomán kialakuló beszakadások illetve az erőteljes lepusztulások révén a mai legmagasabb pont – a 939 méter magas Csóványos – már „csak” huszadik a száz legmagasabb magyar hegycsúcs listáján.

Tovább

A Pilis

A Dunakanyar néven közismert, európai hírű tájunk jobb parti hegyeit évszázadokig Pilis néven ismerte mindenki. Földtani történetükben azonban nagyon különböznek, ezért kettébontásuk indokolt: a déli része a Pilis, tőle északra pedig a Visegrádi-hegység emelkedik.

Tovább