Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Kövesse élőben!

Megjelenés: 2018.02.16

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található ártéri erdőben került kihelyezésre az a fészekkamera, amely egy rétisas pár – Arnold és Judit – életébe enged betekintést.

Ez a nagytestű, markáns megjelenésű ragadozó madarunk a XX. század 70-es éveire erősen megritkult, állománya drasztikusan lecsökkent. Mára azonban a természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően, több mint 300 költő pár él hazánkban és az állomány növekvő trendet mutat. Bár a faj védelmét hazai és nemzetközi jogszabályok biztosítják, az illegális mérgezések és a szigeteletlen elektromos távvezetékek még mindig tizedelik az állományát. Zavarásra érzékeny faj, ezért a fészek több száz méteres körzete decembertől júliusig teljes háborítatlanságot igényel.

A rétisas (Haliaeetus albicilla) egy életre választ párt magának, a párok a költő- és táplálkozóterületüket (revír) tartják. A fészküket már ősz végétől tatarozzák, a költést olykor már decemberben elkezdik, a fiókák pedig hosszú fejlődés után nyáron hagyják el a fészket. A fiatalok évekig, a párválasztásig kóborolnak. A rétisas fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

Ennek a párnak 2018. január 29-én lett meg az első tojása, jelenleg 3 tojáson kotlanak a madarak. A fiókák várhatóan március második hetében fognak kikelni.


ÉLŐKÉP >>

Az első tojás >>
Párzás a fészeknél >>


A kiépített rendszert a “Duna ártéri élőhelyeinek helyreállítása” című LIFE Természet pályázat támogatta (LIFE14 NAT/SK/001306)