Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Kicsi viperácska – Ismerd meg a rákosi viperát!

Megjelenés: 2023.09.06

<p><span style="color: #774009;"><strong>Természetismereti családi napot szerveztünk Ócsán.</strong></span></p>

Jó hangulatban telt a szeptember 2-án, szombaton megrendezett tematikus természetismereti családi nap az Ócsai Tájházban. A nap sztárjai a rákosi viperák voltak. A rákosi vipera hazánk különleges kígyója, amely sajnos az elmúlt évtizedek során az eltűnés szélére sodródott. A természetvédelem évek óta dolgozik azon, hogy a fajt sikerüljön a kihalástól megmenteni.

A családi napon 32 fő vett részt.  A résztvevők változatos programok közt ismerkedhettek a viperákkal, a megrendezett ismeretterjesztő előadás, Kicsi viperácska – népmese foglalkozás és természetismereti foglalkozások keretén belül. A résztvevők 3 turnusban tehettek egy sétát a DINPI projektterületén, hogy megnézzék a viperák számára ideális élőhely kialakítását.

 

 

Az ismeretterjesztő program mellett kicsik és nagyok is kipróbálhatták kézügyességüket a kézműves foglalkozásokon. Az alkotás közben a fajra jellemző jegyekkel (mintázat, színek) ismerkedtek a legkisebbek is, miközben a foglalkozásvezetők a rákosi vipera élőhelyéről, táplálkozásáról meséltek a gyerekeknek életkori sajátosságuknak megfelelően. A gyerekek a program végén egy vetélkedőn mérhették össze tudásukat. Minden kitöltött kérdőív hibátlanra sikerült, amely nagyszerű visszajelzés volt és megmutatta a program komplexitásában rejlő tudásátadó lehetőségeket.

Az esemény a Rákosi Vipera Védelmi Program, a LIFE HUNVIPHAB (LIFE18 NAT/HU/000799) projekt keretében valósult meg.

Bővebben a projektről: https://www.rakosivipera.hu/

https://www.dunaipoly.hu/hu/palyazat/a-rakosi-vipera-termeszetvedelmi-helyzetenek-javitasa-a-pannon-regioban-life-hunviphab

Kapcsolódó helyek

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A település központja máig megtartotta eredeti szerkezetét, régi stílusú házait,  több száz éves Árpád-kori templomát és élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultúr-, és vallástörténeti valamint néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

Tovább

A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban - LIFE HUNVIPHAB

Időszak: 2019.08.01 - 2025.03.31

Folyamatban

Az elnyert LIFE támogatás 2019 és 2025 között biztosítja a magyarországi rákosi vipera állomány védelmével kapcsolatos tevékenységeket. A projekt keretén belül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI), a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság (FHNPI), a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK), valamint az Agrárminisztérium (AM) szakemberei dolgoznak együtt a hazai rákosi vipera állományok természetvédelmi helyzetének javítása érdekében.

Tovább