Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Hírek, aktualitások a Vértes-Mezőföldi Természetvédelmi Tájegységből.

Megjelenés: 2019.06.04

Május hónapban megújul a természet, hiszen ezen időszak a reprodukció ideje, virágba borul, „zsizseg” a természet, a madarak fiókáikat nevelik.

A természetvédelmi őrszolgálat kiemelt feladata, sok egyéb mellett, a biotikai adatok gyűjtése, a termőhelyek, költések ellenőrzése. A csapadékos, sokszor viharos szeles idő nem kedvezett olyan nagytestű, nyitott fészkekben költő madarainknak, mint a sasok, fekete gólyák, fehér gólyák. Nagytestű sólymaink Fejér megyei ellenőrzésekor 11 pd. kerecsensólyom fiókát (Falco cherrug), 10 pd. vándorsólyom fiókát (Falco peregrinus) regisztráltunk. Az ismert ürgeállományok felmérése is sikeresen lezajlott, a száraz február kedvezett a földalatti üregekben áttelelő, fokozottan védett rágcsálóknak. Az orchidea fajok virágzása számos látogatót vonzott a legismertebb, Haraszt-hegy természeti értékeit bemutató tanösvényünkre.

Klébert Antal
természetvédelmi őrkerület-vezető

Kapcsolódó helyek

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább