Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Ha van víz, van madár is!

Megjelenés: 2023.10.10

<p><span style="color: #236fa1;"><strong>A tavaszi jelentősebb csapadékmennyiségnek köszönhetően kedvező életfeltételekre leltek partimadaraink Bugyi térségében.</strong></span></p>

Az olyan fajok léte, mint a gólyatöcs, a nagy goda, vagy bíbic nagy mértékben függ a csapadéktól és az annak következtében kialakuló sekély vízű élőhelyektől. A fészkelés és utódnevelés sikere szempontjából elengedhetetlen a megfelelő vízmélységű, háborítatlan és a madarak szempontjából jól védhető élőhely. Napjainkban a klímaváltozás által okozott kiszámíthatatlan időjárás, valamint az emberi tevékenységből adódó zavarás komoly problémákat jelent védett és ritka partimadaraink védelme szempontjából.

Ürbőpusztához köthető a hazai természetvédelem egyik fontos mérföldköve, ugyanis itt található a második természetvédelmi célból őrzött terület hazánkban. A térségben minden tavasszal tömegesen gyűjtötték a vízimadarak tojásait. Ennek megakadályozására tettek célzott intézkedéseket a természeti értékekért aggódó, különböző beosztású hivatalos személyek, akiket összefoglalóan „madárkapitányoknak” nevez az utókor. 2023. szeptember 27-én Ürbőpusztán az ő tiszteletükre állítottak emlékkövet a teljes hazai természetvédelmi őrszolgálati állomány jelenlétében.

A terület még ma is jelentős madárvilágnak ad otthont, bár az egykori madárbőség sajnos már a múlté. Idén tavasszal Bugyi külterületén, a korábbi évektől eltérően, jelentős területeken alakultak ki kielégítő mennyiségű sekélyvizű élőhelyek.

A területen költő partimadárfajok helyzetének ismertetése az ORSZÁG KÖZEPE TÁJEGYSÉG blogon olvasható, Ócsai Péter természetvédelmi őr tollából.