Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Fokozottan védett lepkefaj került elő

Megjelenés: 2017.03.14

Több év keresés után végre előkerült a Vértesben az ANKER-ARASZOLÓ (Erannis ankeraria).

 A február végén, március elején rajzó, fokozottan védett éjjeli lepkét nem könnyű megtalálni a gyakorinak mondható sárgás tavaszi araszoló (Agriopis marginaria) között.

A természetvédelmi őrökből és lepkészekből álló lelkes csapat már évek óta járja a Vértes potenciális élőhelyeit, melyek jellemzően az erdősztyepp jellegű, molyhos tölgyes bokorerdők.

A kitartó munka meghozta a várt eredményt, hiszen március 9-én, már a rajzási időszak végén, 2 példányát is sikerült megtalálni Gánt térségében.

Ambrus András csapatával a Szárliget határában lévő Zuppa-tetőn és környékén keresték az Anker-araszolót, sajnos eredménytelenül. Mivel a rajzás végére értünk, így a további kutatómunka már csak jövőre folytatódik.

Klébert Antal
természetvédelmi őrkerület-vezető

Kapcsolódó helyek

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább